Hopp til innhold

Nå skal norske verpehøner slaktes

Norske verpehøner har gått rett i søpla, men nå havner de i matbutikkene i stedet.

Slaktelinje med høner

Etter at NRK Forbrukerinspektørene satte fokus på hvordan verpehøner blir kastet, skal Nortura nå begynne å slakte noen av hønene.

Foto: Elisabet Høye / NRK

TV-serien «FBI redder høna» ville få tre millioner norske verpehøner tilbake på matbordet. Nå skjer det. Mer enn tre millioner verpehøner blir gasset i hjel og behandlet som avfall, i stedet for å bli mat.

Etter at serien «FBI redder høna» satte søkelys på praksisen i vinter har bransjen snudd.

– Ja, fra påske er vi i gang med å slakte høner, forteller kommunikasjonsdirektør i Nortura, Ellen Flø Skagen.

– Nå venter vi bare på emballasjen til produktet. Så snart det er klart, begynner vi å ta inn høner til slakting.

– Ikke et stunt

Fram til i dag er det kun Ytterøykylling AS i Nord-Trøndelag som har slaktet verpehøner, men nå tar Nortura grep. De er nesten enerådende på slakting i store deler av Norge.

Det første høne-produktet Nortura slipper ut på markedet er hel, frossen høne under merkevaren Prior. Denne skal ut i Norgesgruppens butikker, slik som Meny, Kiwi og Joker. Flø Skagen regner med at hønene blir å finne i butikkhyllene tidlig i mai.

– I første omgang har vi lagt opp til å slakte 10.000 høner. Det er fortsatt langt unna tre millioner, men det er en start. Og denne gangen er det ikke et stunt vi gjør, men noe som er tenkt å vare og som virkelig skal satses på i markedet.

Det er nemlig ikke første gang Nortura prøver seg med høner i markedet.

– Vi prøvde for noen år siden, men den gangen gikk det dessverre dårlig. Forbrukerne kjøpte det ikke. Nå synes vi vi merker helt annen stemning i markedet. «FBI redder høna»-serien har gjort at folk er opptatt av høne. Vi har merket stor pågang fra kundene våre.

Høner

Programleder Marit Evertsen Grimstad hadde høner i sin egen hage mens Forbrukerinspektørene lagde serien «FBI redder høna».

Foto: Marit Evertsen Grimstad / NRK

– Mange muligheter

Hvis de første 10.000 hønene går unna i butikkene håper Ellen Flø Skagen at det skal bli mer høne å få kjøpt, og flere ulike høne-produkter.

– Vi ser på mange muligheter. Ferdig kokt høne, ferdig frikasse, hønsekraft. Det er fantastisk moro hvis vi kan få dette til og redde ikke bare høna, men også glemte mattradisjoner. Men skal dette gå må forbrukerne ønske å kjøpe høne. Hvis alle har bare èn hønemiddag i året så har vi «reddet» alle de norske verpehønene.

– Dette er helt suverent. Endelig skal høna bli til mat, sier økobonde Runar Sørli i Østfold.

I årevis har han kjempet for at vi igjen skal slakte verpehøner i Norge. Han håper det som nå skjer, bare er en begynnelse.

– Hvis Norgesgruppen har suksess, følger nok de andre kjedene etter, sier Sørli, og legger til:

– 10.000 høner er bare en dråpe i havet. Interessen for økologisk mat stiger, og jeg tror det er mulig å selge 2-300.000 høner årlig i Norge.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)