NRK Meny
Normal

Holistisk konfirmasjon

Vi ønsker å lage et ordentlig overgangsritual for ungdom, slik det er skissert i klassisk riteteori, slik det gjerne er beskrevet i tradisjonelle urbefolkningskulturer.

Karine Dybvik
Foto: Privat bilde

I 2006 kom det et nytt alternativ for ungdom som vil konfirmere seg. Det ble tilpasset dem som ikke følte at noen av de eksisterende konfirmasjonene – kirkelig og borgerlig – passet for dem. Det nye alternativet var holistisk konfirmasjon som mener å bygge på det de kaller helhet.

Hele undervisningen er lagt opp som en overgangsrite – en heltereise fra barn til voksen.

- Det er en klassisk helt som reiser ut på eventyr. Han tar avskjed med det som har vært og blir utfordret på ulike måter. Det er en slags reise før eventyreren vender tilbake til det opprinnelige som et nytt menneske, forteller en av dem som er konfirmert her, Karine Dypvik.

Det var i 2003 at Holistisk Forbund bestemte seg for å lage overgangsritualer for de ulike fasene i livet: Fødsel, konfirmasjon, giftemål og død. Og først ute var forbundet med sin alternative konfirmasjon. Men dette er ikke en bekreftelse av dåpen eller et kurs i etikk og samfunnsfag, sier hun.

Vi ønsker å lage et ordentlig overgangsritual for ungdom, slik det er skissert i klassisk riteteori, slik det gjerne er beskrevet i tradisjonelle urbefolkningskulturer. Vi har tatt elementer og aktiviteter fra dette for å få til et nytt og ordentlig overgangsritual, sier Karine Dypvik.

Hør om Holistisk konfirmasjon.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.