Hopp til innhold

Hold hagen i høstform

Visste du at rosene bør «hyppes» før kulda setter inn? Og at september er tida for å legge gressplen? Her er alt du trenger å vite om høststell i hagen.

Blomsterløk

På tide å få blomsterløken i jorda.

Foto: Hageselskapet

For mange hageeiere er høsten en litt vemodig sesong. Fargeprakt og blomsterglede svinner bort i takt med dalende temperaturer.

Men fortsatt står oppgavene i kø. Høstarbeid i hagen betyr ikke bare planlegging for den kommende vårsesongen. Det kan være ganske trivelig også.

Få løken i jorda

- Planting av løk er blant det mest prioriterte nå i september, sier gartner Marianne Utengen. Hun er redaksjonsmedarbeider i Hageselskapets medlemsblad Norsk Hagetidend.

Utengen forteller at det også er mulig å legge løk seinere, når bakken er blitt kald og hard. - Da kan du for eksempel bruke et spett for å grave hull i jorda. Men legger man løken nå, rekker plantene å sette rot før kulda kommer for alvor. Det er en fordel både for dem og for hageeieren.

- Men husk at du ikke skal så blomsterfrø om høsten. Hold deg til løken, lyder gartnerens råd. - Men å høste frø kan du gjøre nå.

Krokus, tulipaner, påskeliljer, pinseliljer og perleblomst er eksempler på populære blomsterløk som bør legges nå.

Opp / ned

For å forlenge blomstringstida neste år kan det være smart å legge annenhver løk opp / ned, slik at halvparten av blomstene kommer tidligere enn de andre. Men krokusløken er egentlig en knoll der det kan være vanskelig å se forskjell på opp og ned.

Marianne Utengen

Gartner Marianne Utengen.

Foto: Hageselskapet

- Et fint alternativ er å legge blomsterløk i krukker. De skal ha hull i bunnen og et lag stein eller lecakuler nederst. men husk at hvis krukkene blir stående under åpen himmel en våt høst kan det bli så fuktig i krukka at løken råtner.

- Sett den i hvert fall under tak eller aller helst kjølig i en bod, kjeller eller garasje. Krukkene trenger ikke lys før spirene dukker opp til våren, forteller gartneren.

For dem som ikke har full oversikt over variasjonsmulighetene, anbefaler Utengen temapakker med tulipanløk som kan kjøpes på hagesentrene.

- Da får du ulike sorter der lengde, farger og blomstringstidspunkt er "samkjørt". Slike samlepakker koster gjerne litt mer enn enkeltpakker med tulipaner, men gir spennende og vakre kombinasjoner som passer sammen, sier hun.

Planteavstand

På løkpakkene er det informasjon om leggedybde og avstanden du bør ha mellom hver blomsterløk.

- Personlig mener jeg avstanden som oppgis ofte er for stor. Tulipanløk kan for eksempel settes tett i tett i grupper. Tenk farger og tetthet! Men husk at ulike tulipansorter kan ha svært varierende blomstringstid, sier Utengen.

- Hagesentrene tømmer i det hele tatt varene sine nå, ofte til en hyggelig pris. September er også tid for planting av busker, trær og stauder. Nå er lufta kjøligere og jorda har perfekt fuktighet for etablering av nye planter, sier Utengen.

Gress og løv

Gressklipperen har fortsatt en jobb å gjøre, selv om vi snart skriver oktober. Men gartneren anbefaler litt større klippelengde enn som sommeren. - Klipper du kortere enn 5 – 6 centimeter nå om høsten, risikerer du brun plen til våren.

Utengen anbefaler også luking av ugress nå om høsten. - Groblad, løvetann og tilsvarende som har frødd seg bør fjernes. Jo mer man luker nå, jo mindre blir jobben når våren kommer, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Gressklipping

Ikke sett bort gressklipperen ennå.

Foto: Hageselskapet

- Mange hageeiere har den uvanen at de raker sammen alt løv og putter det i sekker som brennes eller kastes. Det er å ødelegge en god ressurs!

- Løv er nemlig en flott kilde for å tilføre organisk materiale til jorda i hagen. Legg det under busker og trær, eller bland i komposten. Eller kjør rett og slett over med gressklipperen slik at løvet blir kuttet opp og finfordelt. Flott næring for plenen!

Noen hager kan imidlertid ha så store løvmengder at de blir et såpeglatt problem. Da er løsningen å samle det sammen og levere til en mottaksstasjon. Eller lage en løvkompost ved å la løvet overvintre, rake det sammen i en haug når våren kommer og så la det ligge ett år til.

- Resultatet blir en flott og porøs løvjord til glede for blomster og trær.

September er også måneden da mye av hagens grøde er blitt høstemodent. Tida er inne for å plukke plommer og (snart) epler. Og grønnsakhagen skal tømmes for poteter, gulrøtter, kål, mais og tomater. Så er det bare å sette i gang med konservering, safting, sylting og lagring.

- Sykdomsbefengt frukt i trær eller på bakken bør fjernes nå om høsten. Da reduserer man soppangrep på frukten neste år, forteller Utengen.

Ny plen?

Har du planer om å anlegge ny gressplen? Sett i gang nå hvis du vil satse på utlegging av ferdig plen.

Men gressfrø skal du vente til våren med. Frøene trenger varme for å kunne gjøre jobben sin.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Legging av plen

Nå er tida inne for å legge ferdigplen.

Foto: Hageselskapet

Tildekking

Mange hageeiere pakker plantene inn med strie eller dekker jorda med granbar før kulda setter inn.

- Helt unødvendig hvis man har vanlige planter som er herdige for hagens klima. Det kan bli faretruende fuktig under en slik striesekk, og den vil samle opp snø som blir tung og kan skade planten, sier Marianne Utengen.

- Men mange vet ikke at rosene bør hyppes. Roser er som regel podet, med ett individ over og ett under bakken. En god beskyttelse mot vinterkulda er å løfte jorda litt opp slik at den dekker podestedet nederst på rosebusken.

Fuksia

Fuksia skal overvintre innendørs.

Foto: Hageselskapet

Eksotiske planter som ikke tåler norsk vinterklima skal uansett tas inn før vinteren kommer. Fuksia, pelargonia og engletrompet er eksempler på blomster som bør overvintre svalt og med lite vann innendørs.

- Og georginene blir kraftigere år for år hvis du overvintrer dem. Spa dem opp om høsten, rist av jord, ta dem inn og klipp dem ned så det bare gjenstår noen stengelbiter. Og husk å fjerne alle blader, de kan medføre råte under vinterlagring, lyder gartnerens råd.

Høstlyng

Sommerens blomster ser gjerne skrantne ut nå. - Hvorfor ikke erstatte dem med lyng og høstkrysantemum? Gjerne i krukker og potter. Da får du vakre farger som kan nytes i flere uker framover.

- Lyngvekstene tåler en frostnatt eller to, mens krysantemum er mer følsomme for kulde. Når du vet at kulda er i anmarsj kan du dekke dem med et fleece-pledd eller flytte dem til et lunere sted.

Hvis du også husker å bære inn hagemøblene, demontere hageslangene, stenge utevannet og vaske potter og krukker (noe som også begrenser smittespredning), er mye gjort.

Glem heller ikke å rense opp i fuglekasser (fuglene bruker ikke skitne kasser) og fjerne eventuelle iberiasnegler. Jo flere snegler man fjerner nå, jo mindre blir problemet til våren.

- Og så kan det være smart å slipe plantespader og olje hagesaksene. Da er også de klar til en ny sesong, avslutter Hageselskapets gartner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)