Hopp til innhold

Hold disse batteriene unna barn

Flate, runde batterier er små nok til å svelges, og kan gjøre stor skade på blant annet spiserøret hos barn.

Knappecellebatterier

Knappecellebatterier finnes i ulike størrelser, og er lette å svelge for barn.

Foto: Colourbox.com

De ser små og ufarlige ut, og er kanskje ikke det man er mest engstelige for at barna skal få tak i.

Men nå slår amerikanske forskere alarm, etter å ha gjennomgått journalene til ti pasienter som hadde svelget knappecellebatterier.

Når slike batterier svelges, kan det alkaliske innholdet begynne å lekke ut i spiserøret, og forårsake langvarige skader på vev. Batteriene kan også forårsake indre forbrenninger, ifølge forskerne.

Alvorlig skade hos syv av ti

Pasientene som ble studert var alle barn. Alle hadde vært innlagt for å få fjernet batteriet.

Av de ti barna hadde tre ingen eller minimale skader som følge av svelgingen. Sju hadde alvorlige skader.

Fem av barna hadde skader på musklene i spiserøret. To hadde fått hull i spiserøret.

«Store skader kan oppstå raskt ved svelging av disk-batterier», skriver forskerne i artikkelen som er publisert i Archives of Otolaryngology - head & neck surgery .

Må følge nøye med

- Batterier kan gi etseskade i mage- og tarmsystemet, uavhengig av om batteriene lekker eller ikke, sier rådgiver Lise G. Ringstad ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet til NRK.no.

Når barn svelger knappecellebatterier, ber de alltid foreldre om å være oppmerksom på symptomer.

- De fleste batterier under 20 millimeter i diameter vil komme ut igjen av seg selv uten å forårsake skade. Men foreldre må følge nøye med. Magesmerter eller mørk avføring er eksempler på symptomer. Har batteriene satt seg fast i spiserøret, er vondt i halsen, svelgebesvær og brekninger mulige tegn, forklarer Ringstad.

- Vi anbefaler også alltid å gi barn drikke når de har svelget noe de ikke skulle. I tilfellet med batterier, kan man også gjerne gi litt mat, for å forsøke å hjelpe batteriet nedover i systemet. Hva man drikker og spiser er ikke så nøye, fortsetter hun.

Grense på 20 mm

Flate batterier, eller knappcellebatterier, er forholdsvis lette å svelge. Batteriene har en diameter som varierer fra 5-23 millimeter.

Så langt i år har Giftinformasjonen registrert 33 tilfeller av barn som har svelget miniatyrbatterier. I fjor var tallet 60. Ringstad presiserer at dette er snakk om minimumstall – bare de som ringer Giftinformasjonen blir registrert.

Barn under ett år skal følges opp med en gang hos lege eller på sykehus, uansett størrelsen på batteriet. Større barn kan man se an, så lenge batteriet de har svelget er under 20 millimeter i diameter og så lenge de ikke har symptomer.

- Vårt råd er at foreldrene skal følge med på avføringen i fire døgn, såfremt barnet ikke har symptomer. Dersom batteriet ikke har kommet ut i løpet av den tiden, må man ta kontakt med lege, opplyser Ringstad.

Barn som har svelget større batterier, må undersøkes og følges opp på legevakt eller sykehus.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)