NRK Meny
Normal

Hold deg unna disse flyselskapene

Nye navn på EU-kommisjonens «svarteliste».

Et fly sees mot konturene av solen.

Lista over flyselskaper som har forbud mot å fly i EU har blitt enda lenger.

Foto: FRED DUFOUR / AFP

273 navn står nå på lista over flyselskaper som har helt eller delvis flyforbud i EU.

For dårlig sikkerhet er årsaken til at selskapene har havnet på lista, så EU flight ban list er definitivt verdt å sjekke før du bestiller reiser utenfor Europa.

Flyselskaper fra Filippinene, Honduras og begge Kongo-landene er nye på lista fra og med i går. I tillegg har alle flyselskaper som er sertifisert av afghanske myndigheter nå fått forbud.

21 versting-land

Selv om lista er lang, er det få land som er representert. De 273 selskapene kommer fra bare 21 land.

Bare seks av Indonesias 49 flyselskaper har for eksempel tillatelse til å fly i Europa.

Tre fly av typen Boeing 767 fra Jordan Aviation har nå forbud mot å fly i EUs luftrom. Det har også maskinene fra Rollins Air sertifisert i Honduras, Equatorial Congo Airlines og Stellar Airways fra Kongo samt Aeromajestic og Interisland Airlines fra Filippinene.

Alle disse er nye navn på lista fra og med i går. EU har ikke har fått nødvendig dokumentasjon på at selskapene innfrir den internasjonale standarden for flysikkerhet.

LES OGSÅ:

Albania og Russland

Dette er attende gang den lite flatterende oversikten er ajourført. Etter et tett samarbeid med luftfartsmyndighetene i Russland og Albania er det ikke lenger noen flyselskaper derfra som nektes å operere i europeisk luftrom.

De to landene gjennomfører nå så strenge kontrolltiltak at det ikke lenger er nødvendig med flyrestriksjoner, ifølge EU-kommisjonen.

Det europeiske utvalget for sikkerhet i lufta har tidligere hatt store betenkeligheter med spesielt albanske flyselskaper og kvaliteten på de albanske myndighetenes kontroller.

Strenge krav

Følgende 11 flyselskapene har nå fått tillatelse til å fly i europeisk luftrom, men bare på helt spesielle og meget strenge betingelser:

Air Astana fra Kasakhstan, Air Koryo fra Nord-Korea, Airlift International fra Ghana, Air Service Comores fra Komorene, Gabon Airlines, Afrijet og SN2AG fra Gabon, Iran Air, TAAG Angolan Airlines, Air Madagascar og Jordan Aviation.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.