NRK Meny

Hjulpet i 60 år

Kirkens nødhjelp har strukket ut hjelpende hender til folk i nød i mange land. På 60-tallet jobbet Elias Berge i organisasjonen.

Elias Berge
Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Artikkelen er flere år gammel.

På slutten av 1960-tallet ble Kirkens Nødhjelp kjent for sitt engasjement for å hjelpe folk som var i nød. Det var særlig sultkatastrofen i Biafra som kalte på menneskers oppmerksomhet.

Den gang var Elias Berge generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Han stod bak en landsomfattende innsamlingsaksjon for å hjelpe sultrammede mennesker i den nye republikken Biafra som hadde løsrevet seg fra Nigeria. Det hadde vært krig og sult i området i mange år.

Kirkens Nødhjelp
Foto: Kirkens Nødhjelp

Hans engasjement førte til at han ble kalt både "ildvogn" og Profeten Elias", forteller hans sønn Bjørn Magnus Berge.

På den tida hadde fjernsynet sin barndom, og dramatiske bilder og skildringer fra Biafra nådde alle hjem. Dette førte til gavmildhet og innsamlinger - både mat og penger til de sult- og krigsrammede.

Nødhjelpsarbeidet var farlig for flyene og de som var engasjert i hjelpearbeidet. mange piloter satte sine egne liv i fare for å delta i hjelpearbeidet.

Hør om Kirkens Nødhjelp i Biafra.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.