NRK Meny
Normal

Hjulpet i 60 år

Kirkens nødhjelp har strukket ut hjelpende hender til folk i nød i mange land. På 60-tallet jobbet Elias Berge i organisasjonen.

Elias Berge
Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

På slutten av 1960-tallet ble Kirkens Nødhjelp kjent for sitt engasjement for å hjelpe folk som var i nød. Det var særlig sultkatastrofen i Biafra som kalte på menneskers oppmerksomhet.

Den gang var Elias Berge generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Han stod bak en landsomfattende innsamlingsaksjon for å hjelpe sultrammede mennesker i den nye republikken Biafra som hadde løsrevet seg fra Nigeria. Det hadde vært krig og sult i området i mange år.

Kirkens Nødhjelp
Foto: Kirkens Nødhjelp

Hans engasjement førte til at han ble kalt både "ildvogn" og Profeten Elias", forteller hans sønn Bjørn Magnus Berge.

På den tida hadde fjernsynet sin barndom, og dramatiske bilder og skildringer fra Biafra nådde alle hjem. Dette førte til gavmildhet og innsamlinger - både mat og penger til de sult- og krigsrammede.

Nødhjelpsarbeidet var farlig for flyene og de som var engasjert i hjelpearbeidet. mange piloter satte sine egne liv i fare for å delta i hjelpearbeidet.

Hør om Kirkens Nødhjelp i Biafra.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.