Hopp til innhold

Hjemmetest for hiv godkjent i USA

Men Legemiddelverket ser ikke poenget med å selge den i Norge.

Oraquick

Hiv-testen OraQuick blir nå tilgjengelig i amerikanske butikker og pådettet.

Foto: Chuck Zovko / AP/Orasure/NTB Scanpix

Ifølge Statistisk sentralbyrå var det i mars i år diagnostisert 4.897 hiv-positive i Norge, 3.295 menn og 1.602 kvinner.

Helsetilsynet i USA, FDA, har nå godkjent en hjemmetest for hiv-smitte.

Testen heter OraQuick og kan via en spyttprøve på en vattpinne spore hiv-smitte innen 20 til 40 minutter.

Testen blir snart tilgjengelig i amerikanske butikker og på nettet.

Sporer hiv-viruset i 92 prosent av tilfellene

Den er imidlertid ikke hundre prosent sikker. Den sporer HIV-viruset i 92 prosent av tilfellene hos de som er smittet.

Firmaet bak testen, OraSure, hevder imidlertid at testresultatet er riktig i 99 prosent av tilfellene dersom en ikke er hiv-smittet.

I sin godkjennelse av testen understreker FDA at resultatet en får av testen bør etterkontrolleres av medisinsk personell.

- Hva skal vi bruke den til?

I USA det vært få kritiske røster mot tilgjengeliggjøringen av en slik test. Her i Norge er det annerledes.

Medisinsk fagdirektør i avdeling for legemiddelinformasjon i Legemiddelverket, Steinar Madsen, stiller seg kritisk til at hiv-tester fritt skal selges til hjemmebruk.

– Hva skal vi bruke en slik hjemmetest til, er spørsmålet vi må stille oss. I USA har de et annet system enn her i Europa for godkjenning av denne type utstyr. De ser ikke på det etiske ved at folk skal diagnostisere seg selv for en så alvorlig sykdom. Så lenge testen er tilstrekkelig nøyaktig er det nok, sier Madsen.

– Få ting er så ømtålige som en hiv-diagnose. Hva skal man med en slik test på hjemmebane? Skal den fungere preventivt med tanke på sikker sex? Man må jo huske på at det tar tid fra en er smittet til smitten lar seg påvise. Og hva om resultatet er positivt? Hva skal veien videre være for den som har fått resultatet?

– En risikosport

Madsen sier han i alle fall håper at den som eventuelt måtte teste positivt går rett til legen etterpå.

– Egendiagnostikk er en risikosport. Legen er alltid den beste å forholde seg til om en frykter at en er syk. Det eneste nyttige jeg kan se ved å tilgjengeliggjøre en slik type test er om det fører til at flere går til legen.

Om OraQuick regnes ikke som et legemiddel, men som medisinsk utstyr. Derfor er det ikke Legemiddelverket, men Helsedirektoratet som i henhold til EU-direktivene eventuelt måtte godkjenne salg av testen i Norge.

I og med at testen ikke er et legemiddel er det imidlertid tillatt for norske privatpersoner å bestille den fra USA.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)