Hjelp, jeg skal kjøpe bruktbil!

10.000 misfornøyde bruktbilkjøpere klager til Forbrukerrådet hvert år. I vår serie får du hjelp til å unngå å havne i bruktbilfella.

Bilkjøring
Foto: Colourbox

Se bruktbilserien i nett-tv:

- Bestem deg aller først for hva slags bil du skal ha. Da unngår du hodepine og søvnløse netter, sier Sara Oden. Hun er en av deltakerne i FBIs bruktbilserie.

- Mange drømmer kanskje om en fin og luksuriøs bil, mens det de egentlig trenger er et kjøretøy som tåler røff behandling, sier bilekspert Stein Pettersen fra bladet Bil . - Analysér behovet! Hva skal du bruke bilen mest til?

Hvis du hovedsakelig kjører langturer over fjellet, kan firehjulstrekk være viktig. Bruker du bilen mest til å frakte unger til barnehagen, kan god plass i baksetet være viktigere enn firehjulstrekk.

Her får du flere gode råd:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:

Planlegging er viktig

- Planlegg kjøpet ditt nøye, anbefaler bilekspert Jan Ivar Engebretsen fra Norges Automobil-Forbund ( NAF ).

- Snakk med folk som som kan mye om bil. Les biltester på Internett. Og oppsøk minst tre forskjellige bilforhandlere. Da har du et godt grunnlag for å ta en god beslutning!

Når du har bestemt deg for biltype, mener Engebretsen at det kan være lurt å ringe rundt til forskjellige bilforhandlere. Spør om de har biltypen din på lager, og hva du kan få kjøpt den for.

Hvis en forhandler selger drømmebilen din for 100.000 kroner, kan neste forhandler kanskje være villige til å gå lavere. For ham er det viktig å vinne budrunden. Metoden kan også brukes på private bilselgere.

Kjøpstest kan være lurt

Før du kjøper bilen bør du ta en kjøpstest. - Da går mekanikeren over bilen fra fremre til bakre støtfanger, sier Jan Ivar Engebretsen fra NAF.

Han forteller at det kan være vanskelig for bilkjøperen å oppdage feil på bremserøret eller dårlig oppretting etter kollisjon.

På kjøpstesten blir bilen også sjekket i Brønnøysundregisteret. Hvis den forrige eieren har tatt pant i bilen, kan du risikere å måtte sikre for lånet til den forrige bileieren.

- Sjekk derfor alltid Brønnøysundregisteret før du signerer kontrakten, lyder rådet fra Jan Engebretsen i NAF.

SE OGSÅ:

Pass deg for bruktbilfella!

Bilverksted

Kjøpstesten gir en god diagnose på bilens tilstand.

Foto: Colourbox

I fem episoder har Forbrukerinspektørene fulgt Nina Schramm (31) og ektemannen Bent Akan (35). De har lett etter en snerten konebil til rundt 60.000 kroner.

Du møter også gravide Sara Oden (31) og kjæresten Kjetil Haugen. Paret ønsker seg en stor stasjonsvogn til 200.000 kroner. Det haster, for Sara venter barn om kort tid.

- Jeg vet hvordan jeg sjekker oljen. Ellers er jeg helt blank, medgir Kjetil Haugen.

Ingen av deltakerne kan noe om bil. I vår tv-serie fikk de hjelp av noen av landets fremste eksperter på bruktbil.

- Folk må kjøpe bil med hodet, ikke bare med hjertet, sier NAF-veteranen Jan Ivar Engebretsen. Sammen med Bil-redaktør Stein Pettersen har han gitt gode råd de siste ukene på FBI.

Bilekspertene Jan Ivar Engebretsen (t.v.) og Stein Pettersen.

Bilekspertene Jan Ivar Engebretsen (t.v.) og Stein Pettersen gir gode råd på tv til deg som skal kjøpe bruktbil.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)