Hjelp mot søvnløshet?

Vendelrot er et middel mot søvnløshet. Men hjelper det? Det vil Puls-redaksjonen forsøke å finne ut, og du kan være med.

Mange sliter med søvnproblemer
Foto: Bjørn Lien / NRK

 

Bli med på undersøkelsen ved å klikke her.

Se reportasje i nett-TV fra 29. januar her

og fra 5. februar her  

Sammen med Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten lager Puls en undersøkelse der vi skal teste naturlegemiddelet valeriana.

Søvnløshet rammer svært mange. Hver tredje nordmann sover dårlig av og til. Og 12 prosent plages av mer kroniske søvnvansker.

Usikkert hjelpemiddel

Nå er det mange gode råd å hente for de søvnløse. Ett av rådene er å ta tabletter med naturlegemiddelet vendelrot, eller valeriana som det heter på latin. Mange nordmenn benytter allerede naturlegemiddelet, men det er usikkert om det virkelig hjelper.

- Det er gjort en del studier tidligere, og de er oppsummert. Men resultatet er usikkert. Når vi ikke vet om noe virker, er det naturlig å gjøre et eksperiment. Og det vil vi gjøre. Vi vil teste om vendelrot hjelper ved søvnvansker, forteller Signe Flottorp. Hun er forskningsleder ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, som har det faglige ansvaret for undersøkelsen.

En testgruppe vil motta virkelig naturmedisin, mens den andre gruppen vil få placebopiller.
Foto: Bjørn Lien / NRK

Hvordan foregår undersøkelsen?

Undersøkelsen er nettbasert og trenger 600 deltagere. Den som vil være med må først svare på noen spørsmål om seg selv. Du må også sette deg inn i undersøkelsen, så du kan gi et «informert samtykke» til å delta.

Hvis du oppfyller kriteriene for å delta, kan du gå videre til selve undersøkelsen. Da skal du føre søvndagbok i 14 dager. Deretter vil du få tabletter. Disse skal du så ta i nye 14 dager, mens du fortsetter å skrive søvndagbok.

Det er det hele. Men det er to typer tabletter. Halvparten av deltagerne vil få valeriana, mens den andre halvparten får «narremedisin» (placebo). Og ingen vet hvem som får hva!

Gå inn på nettsidene!

Vil du være med på undersøkelsen kan du gå inn på nettsidene til selve studien .

Puls skal naturligvis følge med på undersøkelsen framover, både på nett og TV. Undersøkelsen vil pågå en måneds tid, og vi regner med å kunne bringe resultatet like etter påske. Da vil vi sannsynligvis ha svar på spørsmålet om valeriana er noen hjelp mot søvnproblemer, eller ikke.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)