Hopp til innhold

Hjelp mot soppinfeksjon

Hun er konstant plaget med utflod og kløe. Hvordan kan hun bli kvitt soppinfeksjonen?

Kvinne med hvite negler med håndkle rundt livet
Foto: Ukjent

 

Spørsmål.

Jeg er konstant plaget med utflod og kløe i underlivet. Legen har bekreftet at jeg stadig er plaget av sopp. Hvorfor går det ikke vekk?

Jeg har prøvd mange forskjellige ting - Canesten i alle former, ulike tabletter som Sporanox, Lamisil og en til, som jeg ikke husker navnet på. Jeg prøver å unngå sukker og gjær. Dette er kjempeirriterende. Hva kan jeg gjøre?

Åse svarer

Jeg skjønner at dette er veldig irriterende. Først må soppdiagnosen være helt sikker. Det er nemlig flere pasienter som har fått denne diagnosen som faktisk har hatt en annen vanlig tilstand, nemlig skjedekatarr eller bakteriell vaginose som det kalles.

Dersom diagnosen er sikker og du har flere enn fire soppinfeksjoner per år, kalles det en kronisk residiverende soppinfeksjon. Det betyr at den kommer igjen og igjen.

Personer med sukkersyke, de som bruker kortisonbehandling (med tabletter) eller langvarige antibiotikakurer, er mer utsatt enn andre. Dersom soppbehandlingen ikke virker, kan det være nødvendig at legen sender inn en prøve til såkalt resistensbestemmelse. Detter må avtales med laboratoriet.

Der jeg arbeider gir vi en kapsel Diflucan, som sikkert er den du ikke husker navnet på, hver 14. dag i tre til seks måneder.

Bruk minst mulig såpe- helst ikke noe til underlivet. Eventuelt kan du bare bruke litt olje. Håper du får hjelp snart. God bedring!

Hilsen
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)