Normal

Hjelp mot hemoroider

En ung mann lurer på om han har hemoroider og om det finnes måter å forebygge på?

Hei, jeg er en ung mann på 24 som lurer på om jeg har hemoroider. Jeg var sammen med en sykepleier som konstaterte at jeg hadde en liten hemoroide. I tillegg vet jeg at min far har vært plaget med dette.

Jeg har ikke plager med hard avføring og lurer hva jeg kan gjøre for å forhindre spredning/forverring?

Jørgen svarer

Hemoroider er noe vi alle møter en eller flere ganger livet. De kan være smertefrie og blødende fra innsiden av anus, eller de kan være smertefull på utsiden. Man kjenner dem lett da som en hard til litt bløt kul rundt endetarmsåpningen.

Hemoridene går som oftest bort av seg selv. Man kan også få kremer og stikkpiller på apoteket.

Slik forebygger du

1. Unngå overvekt

2. Bruk tid på do, ta med noe å lese

3. Pass på å forhindre forstoppelse

4. Trene og være fysisk aktiv

Og som jeg har sagt tidligere - når enden er god er allting godt!

Hilsen

Jørgen Skavlan

Spesialist i allmennmedisin

Lenker

  • Spør Jørgen Skavlan

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.