Hopp til innhold

Hjelp å få mot fibromyalgi

Lege og homeopat Siri Aabel mener det er mulig å bli frisk av fibromyalgi, men det kan kreve både tålmodighet og en tykk lommebok.

Akupunktur
Foto: Anders Leines, NRK

 

Spørsmål

Hei. Jeg har i flere år slitt med fibromyalgi. Ryggen min blir bare stivere og stivere og smertene øker. Jeg trener både hos en fysioterapeut og hjemme, men jeg får likevel mer vondt for å bevege meg. Finnes det noen former for alternativ behandling som kan hjelpe? Jeg har og prøvd kiropraktikk. Det hjelper den ene dagen, men så er jeg like dårlig igjen dagen etter.

Siri svarer

Hei og takk for ditt spørsmål om denne noe omstridte diagnosen. Det gir meg anledning til å reflektere litt rundt noe som har opptatt meg helt siden 1984, da jeg var nyutdannet lege. Du oppgir ikke kjønn eller hvor gammel du er, men skal jeg tippe er du kvinne mellom 35 og 55? Jeg har lest, studert, grublet og tenkt mye rundt dette med fibromyalgi. Hva feiler det egentlig disse pasientene?

Lege studerer røntgenbilder

Det som er mest frustrerende for dem er jo at blodprøver og røntgen nesten alltid er helt i orden, og mange leger mener derfor at dette er noe som sitter «mellom ørene» - altså ha noe med psyken å gjøre. Jeg har hatt mange slike fortvilete pasienter på kontoret opp gjennom årene, og de har virkelig trigget min nysgjerrighet. Jeg har derfor brukt mye tid på hver enkelt av dem.

Jeg tror absolutt ikke noen av dem simulerer plager. Tvert i mot vil mange helst ikke innrømme hvor elendig de egentlig føler seg. De har en tendens til å strekke seg for langt, de har ofte høy ansvarsfølelse og de er gjerne pliktoppfyllende og typiske «ja-mennesker». Sånn sett kan man jo si at akkuret den biten sitter «mellom ørene» - noe som også så vidt jeg vet har blitt bekreftet i studier.

 

Siri Aabel
Foto: Anne-Liv Ekroll / NRK

Når jeg virkelig går i dybden på sykehistorien har mange av dem ulike typer traumer fra barndom/ungdom som for eksempel stygge fall, ulykker, skader eller operasjoner, men også psykiske traumer som incest, mobbing, konflikter i hjemmet eller på arbeidsplassen.

Jeg ser også at svært mange har en historie med mye infeksjoner og/eller betennelser behandlet med antibiotika og/eller cortison. Dette blir bare midlertidig bedre, og mange ender i en ond sirkel med stadig dårligere immunforsvar, ødelagt fordøyelse (med påfølgende matintoleranse) og redusert søvnkvalitet. Alt dette kan være medvirkende årsaker til sykdommen.

Det store spørsmålet er hvor disse smertene og stivheten kommer fra og hva som trigger dem? Vi har ikke gode svar, dessverre, men jeg har erfart at mange av mine pasienter rapporterer om vondt i kroppen og stivhet av endel matvarer. Derfor har jeg hatt mye glade tilbakemeldinger etter såkalt eliminasjonsdietter eller steinalderkosthold med påfølgende provokasjon av de matvarer som ble eliminert.

En akupunktør forholder seg til kroppens energibaner og de stiller en «orientalsk diagnose». Som fibromyalgipasient vil du nok få høre at både nyre- og miltenergien er lav, og for eksempel kan lunge, lever og mage være i ubalanse med for lite eller for mye energi.

Hva kan man så gjøre for å rette opp dette? Det er her helhetstankegangen kommer inn, og det krever at du kanskje må innom flere typer terapeuter - både godkjente i helsevesenet og «alternative».

Beskyttelse er viktig når man jobber med kvikksølv.
Foto: Anders M. Leines / NRK

Jeg pleier å ta både blodprøver og urinprøve for å kartlegge status til pasienten. Videre anbefaler jeg amalgamsanering (som må gjøres korrekt!), ulike avgiftningsregimer, lymfedrenasje og kostholdsveiledning. Mange har også gode erfaringer med tilrettelagt og lystbetont trening, rent drikkevann, frisk luft og naturmidler som urter eller homeopati mot søvnproblemene.

Når det gjelder den psykiske delen trenger mange blant annet veiledning på det å sette grenser, finne plass til seg selv og kjenne på egne behov.

Som du ser blir det en totalpakke som både tar tid og koster mye penger. Mange av mine svar på ulike problemstillinger på disse nettsidene til Puls lander i grunnen på denne måten - med forslag om individuell og helhetlig behandling. Du er forskjellig fra andre med denne diagnosen og ditt fibromyalgibilde er spesielt for deg. Jeg mener bestemt at det er hjelp å få og mange blir friske, men det tar tid. 

Lykke til!

Hilsen 
Siri Aabel
Lege og homeopat 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)