Herpes kan gi mange utbrudd

Har man først blitt smittet av herpes kan viruset bryte ut flere ganger om immunforsvaret er nedsatt. Man smittes ikke på nytt av samme virus. 

Illustrasjonsfoto
Foto: BananaStock

 

Spørsmål

Hei Åse. Jeg har en kjæreste som jeg har vært sammen med i snart to år. På denne tiden har hun hatt herpes to ganger. Hun sier hun ikke ligger med andre og at hun ble smittet lenge før hun traff meg. Hun har hatt to medisinkurer mot dette og har ikke herpes nå.

Jeg lurer på om herpes bare kan dukke opp igjen slik uten videre, og hva er årsaken til det? Dette er en frustrerende sak for meg/oss, og bare så det er sagt; jeg ligger ikke med andre. Hilsen Frustrert.

Åse svarer

Kjære Frustrert. Herpes kan forårsakes av 2 typer virus, herpes-1 (som oftest gir «forkjølelsessår» på leppene) eller herpes-2 (som oftest gir sår/blemmer på eller ved kjønnsorganene). Men type-1 kan også smitte til underlivet og type-2 til munnen (ved munnsex).

De fleste som blir smittet merker ikke at de er blitt smittet, mens noen får en kraftig reaksjon i huden med blemmer og sårdannelse første gangen de får utbrudd.

Herpesviruset blir værende i kroppen for alltid etter man er blitt smittet (viruset «hviler» i nerveceller ved ryggraden). Etter en stund kan så viruset aktiveres igjen, slik at man får et nytt utbrudd i huden. Dette nye utbruddet skyldes da kroppens eget immunforsvar og ikke at man er blitt smittet «på nytt».

Det vil si at kjæresten din får nye utbrudd på grunn av tilfeldig nedsatt immunforsvar som følge av en annen infeksjon som for eksempel en forkjølelse, menstruasjon, soling, fysisk eller psykisk stress. Har man først blitt smittet av en type herpesvirus kan man ikke smittes på nytt av det samme. Kroppen har da dannet antistoffer mot viruset som beskytter.

Herpes i underlivet, eller genital herpes som det heter, er relativt utbredt. Mellom 20-30 prosent av den voksne befolkningen er smittet. Medisinene kjæresten din tar forkorter utbruddene hennes, men kan ikke fjerne viruset fra kroppen.

Håper dette var oppklarende for deg. Du kan også gå inn på nettsidene til Olafiaklinikken der du kan finne mer informasjon om herpes og andre kjønnssykdommer. 

Hilsen
Åse Haugstvedt 
Spsialist i hud- og kjønnssykdommer

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.