Hopp til innhold

Her tar de en hundesmugler

Myndighetene tok beslag i en liten, syk hundevalp som etter all sannsynlighet er smuglet inn i landet. Nå skal bakmennene tas.

Hundesmugler

Denne mannen (t.h.) ble stoppet av politiet i en samordnet aksjon. Han kunne ikke vise noen papirer på hunden, og kvinnen som står som eier, er tatt tre ganger før for hundesmugling. Personene på bildet er anonymisert av etterforskningshensyn.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Både Mattilsynet, politiet og Tollvesenet slo til mot en hundeselger fredag, etter tips om at han skulle selge en hund som var smuglet inn i landet. Det er fjerde gang smuglernettverket er tatt av politiet. Selv om det har vært mange medieoppslag om hundesmugling og salg i Norge, fortsetter businessen akkurat som før, og det er ikke vanskelig å finne mistenkelige salgsannonser på nettet.

LES OGSÅ: Ville du kjøpt en smuglerhund?
LES OGSÅ: Flere meldinger om dyremishandling

Mattilsynet tok beslag i en valp av rasen Pomeranian, som ifølge kjøperne skulle kjøpes for 13 000 kroner.

Men også NRK.no hadde fått tipset. Vi satt på Plata, med god utsikt over parkeringsplassen ved Oslo S. Tipset vi fikk, gikk på at en hundevalp som var smuglet inn i landet, skulle selges på åpen gate.

Rundt oss satt spanere fra alle tre etater, og holdt utkikk. I solsteiken var det lett å glemme at jobben var å avdekke en business som driver på ytterst uetisk måte.

Plutselig, etter to timer, fikk vi napp. Vi fulgte etter to politimenn, som med rake skritt var på vei bort til en BMW, der selgeren tok en liten, hvit valp ut av en pappeske i baksetet og overrakte den til den ene kjøperen, før politiet grep inn. Valpen hadde rennende øyne, og var åpenbart livredd. Selgeren var på sin side overrasket over å bli anholdt.

Syk Pomeriananvalp

Denne valpen ble beslaglagt og satt i karantene etter en samordnet aksjon på fredag. Mannen som skulle selge hunden er mistenkt for hundesmugling og for brudd på dyrevelferdsloven.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

LES OGSÅ: Fleire meldingar til Mattilsynet
LES OGSÅ: Mattilsynet strammer inn på hundeimporten

Tatt tre ganger tidligere

Bak salget står en kvinne som tre ganger tidligere er bøtelagt for det samme. Sist ble hun tatt med fem hunder, som alle viste seg å komme fra en valpefabrikk i Øst-Europa, og som ble ulovlig tatt innover norskegrensa. De var for unge til å bli tatt inn, og hadde ikke gyldig rabiesvaksine.

Selgeren i BMW'en får en kort frist til å å skaffe dokumentasjon på hunden. Ellers kan han vente seg en politianmeldelse, sammen med kvinnen som organiserer hundesalget.

Valpen ble beslaglagt av Mattilsynet, og dens skjebne er fremdeles uviss. Om ingen vil betale for hjemreise eller karantene, vil den bli avlivet. Det var lite som tydet på at selgeren tok noe videre ansvar. Han ble ikke arrestert, men spant av gårde i sin BMW.

LES OGSÅ: Farlig smitte hos importhunder
LES OGSÅ: Vil ha slutt på import av hunder

Går drektige til de dør

Hver valp som smugles inn er en representant for grov dyremishandling. Fra tid til annen får NRK.no tilgang til bilder fra valpesmugling, der små, livredde hunder har labbene bundet sammen, eller dopet ned og fraktet i pappkasser eller små bur.

Tilbake i hjemlandet, oftest i Øst-Europa, blir egnede tisper holdt drektige for å fôre nordmenn med små, moteriktige selskapshunder. Tispene kan gi ti til tolv kull raskt etter hverandre før de dør av belastningen.

Til sammenlikning har Norsk kennelklubb, NKK, retningslinjer som sier at en tispe kan ha to kull på ett år, men at hunden deretter skal ha et hvileår.

Men tilstandene disse smuglerhundene lever og fraktes under er ikke det største problemet. Hundene som tas inn er oftest små valper, for små til å ha en gyldig rabiesvaksine. Hver hund blir da en smitterisiko for norsk dyrehelse, for de kan ta med seg sykdommer vi ikke har, og ikke vil ha i landet.

LES OGSÅ: Fant hjerteorm og ny flåttype
LES OGSÅ: Slår alarm om smittefarlege hundar

– Trodde det var trygt

De to kvinnene som skulle kjøpe hund, var illsinte på politiet, på Mattilsynet, på selgeren og på NRK. Etter en prat med politiet fikk de likevel gå.

– Hvorfor kjøper dere hund på denne måten?

– Dette ante jeg ingenting om. Selgeren har gitt meg masse informasjon, og jeg var trygg på at det var en ordentlig handel, sier kjøperen, som vil være anonym, til NRK.no.

– Dette er jo ikke måten å kjøpe hund på? På en parkeringsplass? Ble du ikke mistenksom?

– Jeg har som sagt fått veldig mye informasjon, og trodde alt var i orden. Jeg skulle få en kjøpekontrakt, sier hun.

Kjøperne måtte dra fra stedet uten hund. Tilbake sto representanter for tre etater og sammeliknet papirarbeidet. Valpen ble tatt hånd om av Mattilsynet, som ikke vil uttale seg om saken på stedet.

– Valpen er satt i karantene foreløpig. Vi trenger dokumentasjon som viser om det er en norskfødt valp, eller om det er en utenlandsk hund, som vi mistenker, sier Oddrun Espelund i Mattilsynet region Oslo til NRK.no mandag.

Valpen NRK fikk se, var tydelig utilpass med hele situasjonen. Den hadde rennende øyne, og var blek i tannkjøttet. Det siste kan tyde på at hunden har vært bedøvet. En vanlig framgansmåte når man smugler hunder av denne typen, er å bedøve dem før de tas over grensen, slik at de ikke gir lyd fra seg om Tollvesenet skulle rutinesjekke bilen.

– Den var ganske slapp, og den hadde ganske kraftig diaré, så den var ikke i god form. Den var litt bleik i slimhinnene, sier Espelund.

– Hva forklarte selgeren til dere?

– Ikke så mye. Vi spurte om han hadde dokumentasjon på valpen, det hadde han ikke. Den var ikke chippet, og vi spurte etter hundemors navn, det kunne vi ikke få, så foreløpig har vi veldig lite, sier hun.

– Stor fortjeneste

Sist gang nettverket var i Mattilsynets søkelys, tok myndighetene beslag i fem valper i en samordnet aksjon. Fredagens aksjon var svært lik.

– Forrige gang fikk vi aldri dokumentasjon på de fem valpene, da kunne de ikke dokumentere noe av det vi spurte etter. På mange måter minner fredagens aksjon om den gangen. Denne valpen har ikke påvist noe id-merke, og den er ikke merket med mikrochip, så nå kommer det veldig an på om de kommer med noe troverdig.

Det er samme kvinne som er tatt tre ganger før, som står som eier av valpen på kjøpekontrakten selgeren hadde. Sist gang hun ble tatt for smugling, fikk hun en bot på 5000 kroner per hund, totalt 25 000.

Det er småpenger, om man tar den store fortjenesten med i betraktningen. Valpen som ble beslaglagt fredag, skulle selges for 13 000 kroner.

Hvis dette er samme framgangsmåte som ble oppdaget under siste aksjon, er valpene kjøpt på et marked i Øst-Europa for noen hundrelapper.

Når valpene blir videresolgt for et femsifret beløp, har smuglerne god grunn til å fortsette praksisen.

– Hva skjer med denne kvinnen nå?

– Forrige gang ble hun politianmeldt. Hvis det viser seg at dette er en ulovlig importert hund, mener vi at det er veldig skjerpende. Det kan bety at vi råder politiet til å bruke en annen lovhjemmel enn sist. Det kan bety en høyere bot, sier Espelund i Mattilsynet.

– Vær oppmerksomme når dere kjøper hund

Til tross for mange medieoppslag, fortsetter salget av ulovlige hunder med uforminsket styrke, ifølge flere etater og fagmiljøer. Nå ber Mattilsynet folk om å være bevisste når de kjøper hund.

– Det er veldig viktig at disse sakene kommer fram, vi er redd for å få inn smittsomme sykdommer vi ikke har i Norge. Dyrevernmessig er det også veldig betenkelig, innsmuglingen foregår på en måte som er svært skadelig for hundene. Folk må være veldig oppmerksomme på hvordan de kjøper hund, de må komme hjem til tispa, og se på hjemmet. Er man i tvil om det er lovlige valper, kan man gjerne kontakte Mattilsynet, sier Espelund.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)