Her spiser ministeren mat fra søpla

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum fikk teste smaksløkene sine da han ble servert en fireretters middag blant annet laget av mat fra dagligvarekjedenes containere.

Nordmenn kaster enorme mengder med mat som fortsatt kan spises. Her smaker sandbruksminister Trygve Slagsvold Vedum på mat fra søppelcontainere.

SE VIDEO: Kokk Espen Vesterdal Larsen lager smakfulle retter av mat som er kastet eller har gått ut på dato. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og programleder Marit Evertsen Grimstad smaker på resultatet.

Vi sløser med maten som aldri før. Nesten halvparten av verdens matproduksjon går rett i søpla, og nordmenn er blant de verste.

Smoothie med utgått yoghurt og brun banan, pytt i panne med posjert egg gått ut på dato og kransekake fra søpla høres kanskje ikke så fristende ut, men det falt i smak hos matministeren.

– Veldig godt!

Det er landbruksminister Trygve Slagsvold Vedums dom, etter å ha fått smake et helt måltid laget av gamle rester og mat funnet i dagligvarekjedenes containere.

Det kastes enorme mengder mat

Forbrukerinspektørene setter denne uka fokus på de enorme mengdene mat som går til spille. Hvert år kaster vi mat tilsvarende 400.000 tonn – og mye av det er fullt spiselig.

– Det er ille at vi kaster så mye bra mat. Det viser hvilket overskuddssamfunn vi lever i, sier Vedum.

Han innrømmer at han heller ikke er så flink til å lage restemat.

Stor økning

Bjørn Bu

Bjørn Bu ved Norsk Biogassubstrat i Tønsberg fortviler over mengden mat som kommer inn til gjenvinningssentralen.

Foto: NRK

30 til 50 prosent av verdens totale matproduksjon går rett i søpla – og det kastes stadig mer.

– Det blir bare verre og verre, sier Bjørn Bu ved Norsk Biogassubstrat.

Gjenvinningssentralen som ligger i Tønsberg har aldri fått inn så mye mat som nå, og mye av det som kommer inn har god kvalitet.

– Datoen har ikke gått ut, det er saltet, det er røkt, eller det er frosset. Vi får inn frysevarer som er like fine, men det må likevel destrueres. Slik er regelverket, sier Bu.

Barnefamiliene verst

I snitt kaster hver nordmann 51 kilo mat i året, og barnefamilier er verstingene. Seniorforsker Ole Jørgen Hanssen leder et omfattende europeisk matforskningsprosjekt kalt ForMat. Han mener at mye av barnefamilienes matsvinn skyldes tidsklemma.

– Det er et planleggingsproblem. Man rekker ikke å tenke gjennom hva man trenger til middag. Når man handler på vei hjem fra jobb kjøper man gjerne mat man ikke har behov for eller mat man allerede har i kjøleskapet, sier Hanssen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.