Hopp til innhold

Nå kan du se resultatet før operasjonen

Med noen enkle klikk kan legene gi deg større bryster og smalere midje. Ut fra et datagenerert bilde kan de dermed si hvilke plastiske operasjoner nettopp du bør ta.

Bilder av pupper før og etter operasjon

Slik ser 3D-simuleringen av en brystoperasjon ut. Siden journalisten av naturlig årsaker ikke er utpreget barmfager, er simuleringen gjort på en datamodell, men den kunne like gjerne være gjort direkte på et bilde.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Mange lurer på hva slags proteser de bør ha. En tynn kropp bør ikke få for store bryster, mens større kropp kan bli mer velproporsjonert med større innlegg.

Plastisk kirurg Björn Tvedt sitter og trykker på en datamaskin. På den ene siden av skjermen er det en oversikt over forskjellige implantater han kan velge. På den andre siden er det et bilde av en kvinnekropp, hvor brystene vokser og minsker etter hvert som Tvedt trykker seg fram.

Det ser kanskje ut som et enkelt fotobehandlingsprogram, men det avanserte dataprogrammet er blitt kirurgenes beste hjelpemiddel for å få fornøyde pasienter.

3D-simulering

Hudanayse av Einar Yohsuke Kosaka

Denne hudanalysen av journalisten viser at han har mindre rynker og glattere hud enn gjennomsnittet for aldersgruppen. Derimot sliter han med noe mer uren hud.

Foto: Visia rapport

Plastiske operasjoner kan være vanskelige å planlegge, og internett renner over av skrekkhistorier om operasjoner som har gitt mindre pene resultat.

Nå får norske kirurger hjelp av toppmoderne 3D-simulering for å utføre plastiske operasjoner.

– Dette er et veldig godt verktøy for å vise pasientene hvilke endringer de kan vente seg, sier kirurg Tvedt.

Han peker på et stativ med seks kameraer, plassert i tre par. Disse gjør det mulig å fotografere hele overkroppen til en pasient, og gir bilder som brukes til å lage simuleringene.

– Vi jobber med folks utseende, og vi kan gjøre en stor forskjell. Derfor er det viktig for oss at vi gjør folk sikre på at de tar de riktige valgene.

Endeløse variasjoner

Kirurg Björn Tvedt og Christian Korvald

Kirurg Björn Tvedt (t.v.) bruker avanserte datamskiner for å simulere kirurgiske operasjoner. Her fotografert sammen med kollega Christian Korvald.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Plastisk kirurgi er en bransje i stadig vekst, og i vår kom det fram at annenhver kvinne vurderer å endre på utseendet. Et stadig økende tilbud av mulige operasjoner gjør det enda viktigere for pasienten å velge riktig, mener Tvedt.

– Ved en brystoperasjon er de mulige variasjonene nesten uendelige, og involverer så mye mer enn bare å sette inn et implantat. Nå kan vi vise hvordan resultatet blir med en gang, sier han til NRK.no

Brystoperasjonen Tvedt simulerer koster rundt 35.000 kroner ved Akademikliniken i Oslo, men programmet han bruker kan også gjenskape en hel rekke andre operasjoner. Alt fra små innsprøytinger av botox til massive rekonstruksjoner av manglende hakeparti kan gjøres med noen enkle klikk.

Allikevel understreker Tvedt at han og kollegene aldri kan være helt sikre på hvordan resultatet blir etter en operasjon. Til det er kroppen for uforutsigbar.

– Kroppen består av bein, brusk og muskler som man aldri helt vet hvordan det vil reagere på en operasjon. Disse simuleringene er vårt beste estimat, sier han.

Advarer mot overdreven tro på operasjoner

NRK.no har tidligere intervjuet psykologspesialist Knut Taraldsen om plastisk kirurgi. Han advarer dem som tror at en slik operasjon nødvendigvis vil gi et bedre selvbilde.

– Jeg har hatt flere pasienter som har hatt ønske om plastisk operasjon for for eksempel ansiktstrekk som de mener har vært frastøtende, men som åpenbart har vært helt normale og fine, sa psykologspesialisten den gang.

– De aller fleste vil ikke bli mer fornøyd etter at de har gjennomført plastisk kirurgi. For enkelte er det faktisk også slik at deres mentale lidelse blir verre i etterkant av plastisk kirurgi.

– Må kartlegge grundig

Det er nemlig ikke sikkert at ditt inntrykk av egen kropp nødvendigvis stemmer over ens med hvordan andre ser deg.

– Enkelte mennesker er rammet av "kroppsdysmorfisk lidelse", som er en mental lidelse preget av at personen har et forstyrret kroppsbilde, dvs. at personen på tross av ubetydelige eller ikke-eksisterende kroppslige defekter opplever å ha et abnormt og frastøtende utseende.

Taraldsen forklarer at en del personer med slike lidelser gjerne oppsøker plastiske kirurger, når de i realiteten har behov for psykologisk behandling.

– Mennesker med denne lidelsen vil vanligvis ikke få et bedret selvbilde etter operasjon, siden operasjon ikke har noen effekt på det grunnleggende problemet - det forvrengte kroppsbildet. Tvert om vil plastisk kirurgi øke risikoen for forverring av den psykiske tilstanden, bl.a. i form av økt depresjon og angst, sier Taraldsen.

Han understreker derfor viktigheten av at klinikker og leger som tilbyr plastisk kirurgi gjør en grundig kartlegging av sine pasienter for å avdekke om denne lidelsen foreligger.

Ansikt plastisk operasjon Einar Yohsuke Kosaka

Slik kunne journalisten sett ut etter en plastisk operasjon. Nesen er gjort litt mindre og huden er renset.

Foto: VISIA

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)