Her kan eldre lære internett

Svært mange eldre bruker aldri internett. Nå kommer e-kurset for de helt, helt ferske.

Eldre kvinne med datamaskin
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hva er internett? Hva er en nettleser, en mus, en url og en lenke? Antakelig en selvfølgelighet for deg som leser dette. Men slik er det ikke for alle, og spesielt ikke i aldersgruppen over 60 år.

Nå lanseres et kurs som skal få eldre til å ta internett i bruk, særlig med tanke på å kunne skaffe seg helseinformasjon på egen hånd.

- Eldre blir ikke mer engstelige av mer informasjon. Tvert imot, de blir sprekere, sier webredaktør Anette Strømsbo Gjørv ved Regionalt nettverkskompetansesenter for læring og mestring i Helse Sør-Øst (Regionalt LMS).

Kompetansesenteret lanserer e-læringskurset "Hvordan finne trygg informasjon om helse på internett" i begynnelsen av februar. Kurset er gratis og tilgjengelig for alle.

- Eldre trenger motivasjon

Til tross for at mange eldre aldri har brukt internett, er tallet økende.

- Mange vet ennå ikke hva de kunne brukt internett til. Det gjelder å skape den nysgjerrigheten. Å mestre dataverktøy gir eldre økt kontroll over sin egen hverdag og sykdom, sier prosjektleder Sturle Jostein Monstad i Eldre og helse .

Eldre og helse-prosjektet sluttfører i disse dager sitt helseopplysningsopplegg for eldre, som både skal gi eldre bedre kunnskap og oppmuntre til å skaffe seg kunnskap om egen helse selv.

- Vi kommer til å vise til dette e-kurset i vårt opplegg. Jeg mener det er nyttig ikke bare for eldre, men også yngre mennesker. Man lærer å drive kildekritikk slik at man finner fram til informasjon av høy kvalitet, fortsetter Monstad.

Unge sammen med eldre

For å ta kurset, må man nødvendigvis allerede være logget på internett. Derfor vil de helt ferske trenge å gjøre kurset sammen med noen første gang. Kurset bør gjentas noen ganger.

- Mange eldre er irriterte på at alt er på data. Mange av oss har glemt hvordan det var å ikke kunne bruke en datamaskin. Og de fleste eldre blir overrasket over at det er mye enklere enn de hadde trodd, sier Anette Strømsbo Gjørv ved Regionalt LMS.

- Kurset er allerede planlagt brukt i fellesskap mellom ungdomsskoleelever og eldre, fortsetter hun.

Kanskje en god idé for neste tur til bestemor?

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)