NRK Meny
Normal

Her kan du finne gull!

Gull finnast overalt på jorda, til og med i havet! Du finn det i kvartsgangar i fast fjell, i sand og grus langs elvebreidder og i botnen av tidlegare elvefar.

Gullet er eitt av dei tyngste metalla vi har; ein liter gull veg nesten 20 kg. Når vi vaskar gullhaldig sand, vil derfor det tunge gullet synke til botn medan sanden blir skylt vekk.

Om nokre av gullområda i Noreg:

  • Karasjok: Gull i lausmassar (morene og elvegrus).
  • Bindal: Gullgruve kjent frå gamalt av. Nye undersøkingar blir for tida gjennomført i regi av Bindal Gruber (Gexco).
  • Eidsvoll: Nedlagt gullgruve.
  • Bømlo: Gamle, nedlagte gullgruver. Mineralsamlarar finn gull på gamle gruvetippar.
  • Bidjovagge: Nedlagt kopar-/gullgruve. Fleire selskap er for tida interesserte i kopar- og gullmulegheiter i dette området.
Gull i Noreg
Foto: Ill: NGU/NRK Natur / NRK

 

Les også: Skattar i naturen

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.