NRK Meny
Normal

Her kan du finne gull!

Gull finnast overalt på jorda, til og med i havet! Du finn det i kvartsgangar i fast fjell, i sand og grus langs elvebreidder og i botnen av tidlegare elvefar.

Gullet er eitt av dei tyngste metalla vi har; ein liter gull veg nesten 20 kg. Når vi vaskar gullhaldig sand, vil derfor det tunge gullet synke til botn medan sanden blir skylt vekk.

Om nokre av gullområda i Noreg:

  • Karasjok: Gull i lausmassar (morene og elvegrus).
  • Bindal: Gullgruve kjent frå gamalt av. Nye undersøkingar blir for tida gjennomført i regi av Bindal Gruber (Gexco).
  • Eidsvoll: Nedlagt gullgruve.
  • Bømlo: Gamle, nedlagte gullgruver. Mineralsamlarar finn gull på gamle gruvetippar.
  • Bidjovagge: Nedlagt kopar-/gullgruve. Fleire selskap er for tida interesserte i kopar- og gullmulegheiter i dette området.
Gull i Noreg
Foto: Ill: NGU/NRK Natur / NRK

 

Les også: Skattar i naturen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.