Her gjemmer edderkoppene seg i boligen din

Edderkopper trives godt i norske hjem, og kommer gjerne frem på kvelden når du slår av lyset. Se hva du bør gjøre for å kvitte deg med dem.

edderkopper i Fredrikstad

Den hårete, åttebeinte luringen på bildet til venstre ser kanskje eksotisk ut, men er en ganske så vanlig edderkopp i Norge. Både den og bildet til høyre er fra et bolighus i Fredrikstad.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Det finnes hundrevis av edderkopptyper i Norge, og mange av dem koser seg inne i kriker og kroker i norske hjem.

Stein Norstein

Stein Norstein, biolog i Anticimex.

Foto: Anticimex

– Edderkoppene kommer utenfra, krabber gjennom små åpninger i grunnmuren og finner ut at de trives innendørs, sier biolog Stein Norstein i Anticimex til NRK.no.

Han forklarer at de små dyrene liker seg spesielt godt i kalde og fuktige strøk, derfor er det enkelte boligtyper edderkoppene foretrekker.

– Det er først og fremst et problem i kjellere og sokkeletasjer på boliger, der det er ekstra kaldt og fuktig, sier han.

Slik blir du kvitt dem

Dersom du synes det er plagsomt å ha uinviterte, åttebeinte gjester, har skadedyreksperten et par tips til hvordan du best kvitter deg med edderkoppene. Først og fremst bør du sjekke grunnmuren din.

– Bor du i et hus fra etter 1970, så har du nok en tett grunnmur. Men det kan være åpninger ved dører eller vinduer i grunnmuren som ikke er tette. Der vil det krabbe inn en del insekter, blant annet edderkopper. Derfor er det viktig å gå over åpningene i grunnmuren, spesielt i vinduskarmene – og tette alle sprekker, for det er bare bittesmå åpninger som skal til for at edderkoppene kommer inn, sier Norstein.

Han anbefaler også å sette insektsnett på alle ventiler. Deretter er det bare å finne frem støvsugeren, for å få vekk alle edderkoppene som allerede er inne i boligen.

– En god og kraftig støvsuger kan hjelpe. Ta av munnstykket og gå inn i sprekker, kriker og kroker, slik at du holder bestanden nede, sier biologen.

Edderkopper i fleng

Eksempler på edderkopper du finner i norske hager og hjem. Slapp av; de skader verken kropp eller hus, ifølge Folkehelseinstituttet.

Foto: Helene Hillestad / NRK

– Ingen grunn til å være redd

Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet

Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet
Tegenaria atrica

Tegning av Tegenaria atrica, eller bedre kjent som stor husedderkopp. Den kan måle opptil 8 centimeter fra forben- til bakbenspiss. Ifølge Folkehelseinstituttet er de fleste funn av edderkoppen gjort i boliger i osloområdet.

Foto: Hallvard Elven (illustrasjon) / Folkehelseinstituttet

En av de vanligere edderkoppartene i Norge er husedderkoppen – og som navnet tilsier trives den godt innendørs.

Ifølge Folkehelseinstituttet trekker den ofte inn i hus når det går mot høsten – og kan gjerne virke skremmende på grunn av sin anselige størrelse og hurtige bevegelser.

Den gjemmer seg ofte om dagen, men kommer frem når lyset blir slått av. Men som med alle andre edderkopper i Norge, er det ingenting å frykte.

– Av en eller annen grunn er det mange som er redde for edderkopper, men det er det ingen grunn til i Norge. Det er ikke farlige edderkopper i Norge, sier seniorforsker Arnulf Soleng i Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, til NRK.no.

Soleng forklarer at også norske edderkopper har gift i seg, men ikke nok til at det er grunn til å ringe legevakten hvis man skulle være så uheldig å bli bitt.

– Det er veldig sjelden at noen blir bitt av en edderkopp, det må være hvis man fremprovoserer det, for som regel vil edderkoppen trekke seg unna. Hvis man skulle oppleve å bli bitt av en, vil nok ubehaget går fort over, sier seniorforskeren.

Et nyttedyr

Soleng sier at det ikke bare er negativt å ha edderkopper i hus.

– Edderkopper gjør ikke skade på hus og de sprer ikke sykdommer. De er faktisk nyttedyr som spiser en del insekter.

Hvis du likevel vil bli kvitt edderkoppene, anbefaler han at du finner frem et glass eller støvsugeren.

– Hvis du vil være snill, kan du ta et glass og bære edderkoppen ut. Mange bruker også støvsuger, som faktisk er et godt alternativ hvis du også vil kvitte deg med andre skadedyr, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)