NRK Meny
Normal

Her får du skattehjelp

Er du usikker på om selvangivelsen din blir riktig? Her får du personlig hjelp.

Skatteetaten står på stand

Roar Lyby, Nina Lien, Janne Wenche Tvenge og Anne Marie Tørnby fra Skatteetaten står på stand på Oslo S. for å hjelpe folk med selvangivelsen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Roar Lyby

Roar Lyby, seniorrådgiver i Skatteetaten.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Selvangivelsen skal leveres denne uken, og mange benytter seg derfor av hjelpen de kan få på Skatteetatens stand på Oslo S.

- Jeg regner med at vi har hjulpet mellom 150 og 200 stykker de første to timene i dag, men det har ikke vært noen lange køer ennå, opplyser Roar Lyby, seniorrådgiver i Skatteetaten til NRK.no.

Han har i dag det første skiftet på standen sammen med sine kolleger Nina Lien, Janne Wenche Tvenge og Anne Marie Tørnby.

LES OGSÅ:

Forventer rush på fredag

- Vanligvis er det mest å gjøre den siste dagen vi står her. Men i år er den siste dagen på lørdag, så det blir nok flest folk her på fredag, tror Tørnby.

Det er også flest folk før og etter jobb, så dersom du har mulighet til å stikke innom på andre klokkeslett, vil det være mindre kø da.

Hittil i dag har Roar Lyby blant annet hjulpet en flyvertinne med bosted i en by og arbeidssted i en annen by, en stortingsrepresentant og en fotballspiller.

Marie får hjelp av Anne Marie

Marie Othilie Hundevadt får hjelp av Anne Marie Tørnby.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Like før lunsj kommer også en ung skuespillerinne innom for å få hjelp.

Marie Othilie Hundevadt

Marie Othilie Hundevadt

Foto: Karina Jørgensen / NRK

- Jeg er førsteårs selvstendig næringsdrivende med personlig firma, så i år blir det en del nytt for meg, forteller 25 år gamle Marie Othilie Hundevadt.

Roar Lyby forklarer henne det grunnleggende, og gir henne et skjema som skal være til hjelp.

- Dette skjemaet har en oversikt over de forskjellige postene hvor jeg kan skrive av forskjellige utgifter. Det går sikkert greit når jeg får satt meg inn i det, sier hun optimistisk.

Deretter blir hun sendt bort til Anne Marie Tørnby, som er den beste på selvangivelsen til næringsdrivende.

- Vi har forskjellige fagområder alle fire, sier hun.

Les også: Slik skriver du av helseutgifter

Oppdager eldre feil

Skatteetaten stand er åpen fra 08.00 til 20.00 frem til fredag, og til klokken 16.00 på lørdag. Alle som lurer på noe kan komme innom, og spørsmålene varierer veldig.

- De spør om alt fra reisefradrag og pendlerfradrag, til skatteklasse og likningsverdi. Det er mange som synes de har fått for høy likningsverdi på boligen, men når vi regner oss frem til salgssum dersom likningsverdien er 30 prosent av markedsverdien, synes de fleste at salgssummen blir for lav, sier Lyby.

Det er også mange som nå oppdager at det ble gjort feil i fjorårets selvangivelse, og retter opp det nå.

- Hvis du oppdager eventuelle feil fra tidligere selv, og innrapporterer det nå, er det ingen fare. Men dersom vi oppdager det senere, kan du få tilleggsskatt, understreker han.

Seniorrådgiveren forteller videre at den høyeste summen for lønn som ikke ble oppgitt da de kontrolleret denne osten i fjor, var på 1.960.000 kroner.

- Får du tilleggsskatt på for eksempel 45 prosent på en slik sum, er det mye penger i straffeskatt, forklarer han.

Lønnsposten er nemlig noe som alltid blir sjekket av Skatteetaten når selvangivelsen blir levert.

- Vi har en obligatorisk kontroll av alle lønnspostene for å se om den stemmer, forklarer Anne Marie Tørnby.

Dersom man gjør grovere feil i selvangivelsen, kan straffeskatten bli på inntil 60 prosent.

- Da kan det for eksempel være snakk om å ikke oppgi gevinst ved salg av bolig eller aksjer, eksemplifiserer Roar Lyby.

Les også: Dette er nytt i årets selvangivelse

Sjekk selve oppgjøret

Når selvangivelsen er kontrollert og levert senest lørdag, skal Skatteetaten kontrollere alle nye opplysninger. Deretter kommer eventuelle penger du har til gode på konto 24. juni.

Men også oppgjøret som da kommer, bør sjekkes.

- Det var en dame innom her som nå oppdaget en feil på fjorårets oppgjør. Et underskudd på firmaet hennes på 25.000 kroner hadde blitt ført opp som en inntekt i selve oppgjøret. Det utgjør jo en differanse på hele 50.000 kroner. Derfor er det viktig at også skatteoppgjøret sjekkes nøye, sier Lyby.

Dersom beregningene viser at du må betale restskatt, er betalingsfristen 24. august. Dersom baksmellen er på mer enn 1000 kroner blir innbetalingen delt i to. Andre innbetalingsfrist er da 22. september. Du kan likevel velge å betale inn alt du skylder med en gang, dersom du har råd til det.

Skatteetaten kan også ta i mot klage dersom du er uenig i skatteoppgjøret. En skriftlig og godt argumentert klage må da sendes inn, men du må likevel betale inn eventuell restskatt dersom du skal klage.

Veiledning til selvangivelsen:

Skatteetaten står på stand

Dato:

Tid:

By:

Sted:

14. april

13 - 19

Sarpsborg

Storbyen kjøpesenter

14. april

13 - 19

Oslo

Linderud senter

15. april

10 - 15

Sandnes

Kvadrat kjøpesenter

15. april

12 - 18

Gjøvik

C C

15. april

13 - 19

Oslo

Stovner kjøpesenter

16. april

11 - 17

Sarpsborg / Fredrikstad

Østfoldhallen

16. april

11 - 17

Oslo

Linderud senter

26. april

08 - 20

Oslo

Oslo S.

27. april

08 - 20

Oslo

Oslo S.

27. april

14 - 18

Sandnes

Jærhagen kjøpesenter

28. april

08 - 20

Oslo

Oslo S.

28. april

15.30 - 20

Sandnes

Kvadrat kjøpesenter

29. april

08 - 20

Oslo

Oslo S.

30. april

08 - 16

Oslo

Oslo S.

Les også: Her får du hjelp med selvangivelsen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.