Hopp til innhold

Her er tegnene på rotteinvasjon

– Rottene kommer inn når det er kaldt, sier skadedyrekspert. Dette bør du se etter om du frykter rottebesøk.

Rotte

FANGST: Det er bedre å bruke klappfelle enn rottegift. Blir rottene forgiftet, kan de dø i veggene, noe som vil gi luktproblemer.

Foto: ABS skadedyr

Det blir stadig flere rotter i norske byer og skadedyrfirmaene melder om flere rotteoppdrag.

Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet

Arnulf Soleng er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Rottene kommer inn når det er kaldt. Graving og byggearbeid kan få rotter opp av kloakken, i tillegg kan dårlig søppelhåndtering øke problemet, sier Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

Rotter kan gjøre store skader på boligen. I tillegg kan de være smittebærere av sykdom. Derfor bør du ikke ta på rottene.

– Mye regn og snøsmelting kan lage oversvømmelser i kloakknettet, som kan tvinge rotter til overflaten. Da kan de trenge inn i husene våre gjennom svakheter i kloakknettet og ende opp i usikrede sluk og toalett, sier Kim Arbøll i Abs skadedyrkontroll.

Rottebesøk

ROTTEBESØK: Denne huseieren har fått rottebesøk under et innmurt badekar. Det ble oppdaget ved at hunden gikk «amok» foran badekaret med jevne mellomrom.

Foto: Privat

Han var med på rottejakt i Ekko helg.

Så hvordan kan du vite om du har rotter i hus?

– Du hører gjerne lyden av tassing og gnaging fra gulv, vegger og tak. Hvis dyret er inne i selve boligen finner du gjerne avføring, pluss at du ser merker etter gnaging, sier Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Det andre du vil merke er lukt. Rottene lager toaletter, som lukter både urin og avføring. Det vil også stinke fra rottereiret.

– I tillegg lukter det forferdelig hvis det er rottekadaver i veggen. Lukten varer lenger og er gjerne mer sjenerende om vinteren, fordi kadaverene tørker fortere ut om sommeren, sier Arbøll.

Sikring av huset

Forebygging er stikkordet for å unngå et rotteproblem. Du bør sjekke at ikke sluket står åpent.

– Rotter kan klatre opp i avløpsrør, og dermed komme seg høyt opp i boligblokker. En voksen rotte greier å løfte en slukrist på 1,2 kilo. For å unngå dette kan du montere rottesikringsutstyr, såkalte flappventiler eller egne rør under toalettet, tipser Soleng.

Sjekk også kledning og grunnmur, og tett igjen alle små sprekker. Fjern også søppel og mat rundt huset.

– Mange skammer seg over å ha fått rotter i hus, men dette er ren uflaks. Det er spesielt vanskelig å vite om svakheter i kloakkanlegget, forsikrer Arbøll.

Det kan være utfordrende å bli kvitt rotteproblemet.

– Skal du avlive rotter, er klappfeller best. Men du har bare én sjanse. Bommer du, vil dyrene gjennomskue fellen.

Rotter er nemlig neofobe, det vil si at de er skeptiske til nye ting miljøet. I tillegg er de smarte.

– Rotter som opplever at en felle smekker igjen foran snuta på dem, vil nok lære seg å holde seg unna slike innretninger. Det er viktig med tålmodighet når det gjelder feller. Sett gjerne ut mange feller med forskjellig åte. Prøv en annen type felle om du mistenker at dyrene har blitt redde, avslutter Soleng i Folkehelseinstituttet.

Rattus norvegicus

GNAGESKADER: Har du rotter i hus, kan du høre gnage- og skrapelyder i veggene. På bildet er det hull i veggen etter rotteaktivitet.

Foto: Anticimex

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)