Her er nettsvindlernes nye våpen

Lesebekreftelse er det nye våpenet fra nettsvindlere. I dag har flere bankkunder fått falske e-poster om å gi fra seg kontoinformasjon.

Falsk e-post med lesebekreftelse utgir seg for å være fra Sparebanken Møre

Kundene får også beskjed om å bekrefte mottaket av e-posten. Men det er en felle.

De fleste e-postprogrammer kan gi deg en bekreftelse når mottakeren har lest e-posten din. Nå har nettsvindlere tatt i bruk denne muligheten for å lure folk til å gi fra seg personlige opplysninger ved hjelp av såkalt phishing.

Mange har i dag fått en e-post som utgir seg for å være fra Sparebanken Møre, men som i virkeligheten er et svindelforsøk.

Denne typen fisking etter sensitiv informasjon dukker opp med jevne mellomrom. Det nye nå er at e-posten også ber deg om å sende en lesebekreftelse.

Bekreftelsen ser ut som en ordinær lesebekreftelse i den velkjente e-postleseren Outlook, men med en annen ordlyd.

– Ny svindelmetode

Tore Orderløkken

Lesebekreftelse er en ny måte å svindle på, forteller leder Tore Larsen Orderløkken i NorSIS.

Foto: Ida Hjerkinn / Norsis

– Dette er en ny måte å svindle på, forteller leder Tore Larsen Orderløkken i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring).

– Ett av motivene for å bruke lesebekreftelse kan være at svindlerne får vite at den elektroniske postadressen er gyldig. Dermed kan de fortsette å sende falske meldinger til den aktuelle adressen, sier han.

– Men svindlerne kan også ha lagt inn et dataprogram i lesebekreftelsen som aktiveres når du klikker på den. Dermed starter du en skadelig prosess i datamaskinen uten å vite om det. Det er i så fall ekstra alvorlig, sier Orderløkken til NRK.no.

Han tror folk flest er blitt mer forsiktige med å klikke på suspekte lenker som leder videre til nettsider med uærlige hensikter.

– Stadig mer oppmerksomhet om slike farer gjør at folk er blitt mer skeptiske med hva de klikker på. Og det er bra.

– Men det betyr også at nettsvindlerne finner på stadig nye metoder for å lure folk. Lesebekreftelse er ett eksempel, sier Tore Larsen Orderløkken.

Stort omfang

Sparebanken Møre har i dag lagt ut en advarsel på sin hjemmeside mot svindelforsøket. Banken ber kunder som eventuelt har åpnet lenken og oppgitt kortinformasjon om snarest å kontakte bankens kundeservice.

Svindelforsøk av denne typen har aldri skjedd i så stor skala hos Sparebanken Møre. Men banken har foreløpig ingen oversikt over hvor mange som har fått den falske e-posten.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)