Her er de beste dunjakkene

Vi har testet 11 dunjakker til allsidig bruk i kaldt vær. Her er resultatet.

Dunjakker
Foto: UTE

HELSPORT FIMBUL DOWN

En klassisk, varm dunjakke med en romslig passform og 90 prosent duninnhold. Dunkanalene har mellomvegg som hindrer kuldetransport via sømmene. Yttermaterialet er Helsports Downguard Light, og skuldre, albue og ermer er belagt med ekstra forsterkning som oppleves robust og tilstrekkelig vannavvisende.

Helsport Fimbul Down

ROBUST OG PÅLITELIG: Helsport Fimbul Down

Foto: UTE

Ingen dunlekkasje ble registrert i den perioden Friluftsmagasinet UTE testet denne jakka. Den har to store innvendige nettinglommer med glidelås, i tillegg til to utvendige glidelåslommer og brystlomme.

Hetten er avtagbar og justerbar, og den er også meget dyp, varm og beskyttende og utgjør derfor en effektiv rustning mot kraftig vintervær.

Den har også robust borrelåsfeste over haken, men desverre hender det at borrelåsen fester seg litt i hverandre. Den har en velfylt halskrage, og en snedig og praktisk detalj er at strikken i livet kan strammes fra håndvarmerlommene.

Fimbul Down er en sterk allround dunjakke. Det er en praktisk, robust og pålitelig varmejakke for normalt til krevende friluftsliv. Jakka anbefales først og fremst til lengre skiturer, i høyfjellet og som varm hverdagsjakke med hetten av. Den gir mye turvarme til en rimelig pris.

 • Pris 2699 kroner veil.
 • Vekt 875 gram
 • Fyllevne: 650

BERGANS DYNA DOWN JACKET

Svært god passform og moderne design gir denne modellen et mer urbant preg enn mange av de andre. Det betyr slett ikke at bruksområdet er begrenset til å slentre gatelangs.

Bergans Dyna Down Jacket

TUNG OG URBAN: Bergans Dyna Down

Foto: UTE

Jakka leverer på det jevne når vi ser på tekniske løsninger og isolasjon. Tre utvendige glidelåslommer, hvorav brystlommen er spesielt praktisk og romslig. Goggles-lomme og liten lomme med glidelåslomme inni. Stor glidelåsklaff med knapper holder på varmen.

Jakka har god fleecekrage, ingen dunlekkasje, borrelåsfeste for pelskant og en funksjonell og justerbar hette. Behagelige pulsvarmermansjetter med
tommelhull viser at Bergans har tenkt teknisk komfort. Yttermaterialet tåler mer vann enn gjennomsnittet.

Jakka er varm, ingen tvil om det. Men kombinasjonen vekt og isolasjon scorer ikke høyt. Kraftig ytterstoff i nylon gjør jakka mer motstandsdyktig for vann og røff bruk, men øker vekt og pakkvolum. Dunjakka har fyllevne 650 og er ikke designet for lange ekspedisjoner eller storveggsklatring. Dette er en jakke for motebevisste brukere med behov for ekstra varme i alpinbakken, kortere fjellturer og på byen.

 • Pris 2500 kroner
 • Vekt 1090 gram
 • Fyllevne: 650

RAB NEUTRINO PLUS

Britiske RAB har mye å leve opp til på dunfronten, og med Neutrino Plus fortsetter suksessferden. Vanntett glidelås vitner om jakkas ambisjoner om standhaftighet også i vått vær. Ytterstoffet av Pertex Endurance oppleves som lett, pålitelig og middels vannavvisende.

Rab Neutrino Plus

VARM LUKSUS: Rab Neutrino Plus

Foto: UTE

Vi liker de store åpningene på de utvendige lommene. Romslig netting og glidelåslomme innvendig. Ingen registrert dunlekkasje, og Box-wallkonstruksjon holder høykvalitetsdunet på plass og bidrar til lite varmetap og god isolasjon.

Hjelmen passer greit under hetta som har formbar brem og enkel dybdejustering, og modellen har stor krage som bidrar til å dekke ansiktet godt i vindkastene. Det er generelt lite som trekker ned på denne jakka, men strammestrikkene er litt slappe. Det er likevel en smakssak, og det trekker ikke vesentlig ned.

Neutrino Plus er blant de varmeste modellene i testen. God isolasjon og lengde, samt lav vekt og solide løsninger gir bredt bruksområde. Anbefales som varmejakke på middels lange og krevende ekspedisjoner og turer når vinteren biter skikkelig fra seg. Alt i alt er dette testvinneren!

 • BEST I TEST!
 • Pris 4000 kroner
 • Vekt 760 gram
 • Fyllevne: 750

NORRØNA FALKETIND DOWN 750 JAKKE

Falketind Down er en kraftig, varm og voluminøs jakke med god dunspenst. Den har en tykk innvendig glidelåsklaff som reduserer varmetap. Halen er svært høy, nesten i høyeste laget, og den har et behagelig fleecebeskyttet hakeparti.

Norrøna Falketind Down 750

GJENNOMFØRT: Norrøna Falketind Down 750

Foto: UTE

Jakka har dyp, varm og god hette med justerbar brem og gir få begrensninger med hjelm på hodet. Men den innvendige snorstrammingen er en underlig løsning og vi kommer ikke helt overens med denne. Det er nettopp når du ønsker å stramme hetta du ikke har lyst til å åpne jakka. Falketind Down har spesielt høye og romslige stikklommer som gir plass for termos, feller, store votter osv.

Like godt liker vi den gode lengden over rumpa. Jakka har vannavvisende egenskaper på det jevne, og Falketind har erstattet dun med primaloft-materiale i utsatte områder (f.eks skuldrene). Dette medfører at den får litt høyere vekt, men jakka holder bedre stand etter ryggsekkbruk og i regn enn mange av konkurrentene. Primaloft holder seg også bedre på plass enn dunet.

Små svakheter er et par tilfeller av dunlekkasje og en løsrevet søm på ermet. Ellers scorer jakka høyt på alle områder. Dette er en gjennomført jakke i topp kvalitet. Den er litt stor og varm til bruk i aktivitet, men utmerket
varmejakke på topptur, kalde skiturer og ekspedisjoner.

 • Pris 3999 kroner
 • Vekt 860 gram
 • Fyllevne: 750 - 800

CRUX PLASMA DOWN JACKET

Crux Plasma har en teknisk passform uten typisk dunjakke-preg. Ytterstoffet i eVent-materiale støyer og knitrer i overkant mye, men er svært vannavvisende. Jakka er et godt stykke håndverk med sveisete dunkanaler og mange gode løsninger.

Crux Plasma Down Jacket

LETTEST: Crux Plasma Down

Foto: UTE

Behagelig strikk i ermet, innvendig glideslåsklaff reduserer varmetapet og innerlommene er romslige. Jakka har praktisk avtagbar hette med enkel snorstramming. Hettestørrelsen er marginal med hjelm, men gir tilfredsstillende sidesyn og bevegelighet. Dunkragen er god.

Den relativt korte lengden er ideell for klatring, og det at jakka har mindre dun under armene sørger for svært god bevegelighet. Jakka kan vurderes som mellomplagg innenfor større skallplagg for de som foretrekker det. Crux har lagt listen høyt på dunkvalitet.

Fyllevne 800 etter europeisk standard tilhører eliteklassen for dun. Dunmengden er imidlertid moderat (165 gram) og isolasjonsevnen imponerer ikke. Dette må
selvfølgelig måles opp mot en svært lav vekt (475 gram). I løpet av testen fikk vi et enkelt tilfelle av dunlekkasje på innsiden.

Crux er en jakke som tåler mer regn og juling enn gjennomsnittet. Høy pris forsvares først og fremst av alpintilpassede funksjoner, vekt og
levetid. Den er ideell som standplassjakke på kalde høstdager eller som mellombekledning og lett varme-jakke på aktive turer i bratt terreng.

 • Pris 4499 kroner
 • Vekt 475 gram
 • Fyllevne: 800

MAMMUT ANDALO JACKET

Andalo er en røff og pålitelig dunjakke som først og fremst henvender seg til skikjørere, men som også har et langt bredere bruksområde enn alpinbakken. Totalinntrykket er jevnt over godt. Passformen er klassisk og gir utmerket bevegelighet. Unntaket er hetten som blir i minste laget med hjelm på hodet og begrenser sideveis hodebevegelse med glidelåsen helt opp.

Mammut Andalo Jacket

FAVORITT PÅ SKI: Mammut Andalo

Foto: UTE

Ytterstoffet er pålitelig, slitesterkt og vannavvisende. Moderate mengder dun med fyllevne 650 gir middels isolasjon og varme. Ventilasjonsåpninger under armene viser at jakka er designet for aktiv bruk. Pluss for både inn- og utvendige glidelåsklaffer, selv om de framstår som noe spinkle. Etter rundkast i løssnøen setter vi pris på avtagbart og elastisk snøskjørt.

Jakka får også pluss for pulsvarmermansjetter, to romslige glidelåslommer, glidelåslomme med pusseskinn for skibriller og keycard-lomme på armen. Store dunfylte kammer i front gir god isolasjon i høy fart. Lite dundrift og ingen lekkasje ble registrert i løpet av testen.

Andalo Jacket er først og fremst et røft varmeplagg for vintermoro i sludd til femten kuldegrader. Jakka kan også anbefales som varmt skallplagg, og den er testens førstevalg for en skihelg med usikker og kald værmelding.

 • Pris 3000 kroner
 • Vekt 1200 gram
 • Fyllevne: 650

HELLY HANSEN VERGLAS DOWN JACKET

Dette er en stilig, god og ytterst røff jakke som er svært varm med tilstrekkelig dun med fyllevne 700 og 90 prosent duninnhold. Ventilasjonsglidelåser under armene, avtagbart snøskjørt og moderate dunmengder gjør Verglas til en god ski- og aktivitetsjakke.

Helly Hansen Verglas Down Jacket

TOPPTURJAKKE: Helly Hansen Verglas Down

Foto: UTE

Jakka er særdeles rikt utstyrt med to håndvarmerlommer og to brystlommer, alle med glidelås. I tillegg har den også dype innvendige nettinglommer. Glidelåsen er også dekket av utvendig klaff med borrelås, men låste seg fullstendig fast i en mindre innvendig klaff.

Ermene har behagelige pulsvarmermansjetter. Snorstrammingen i hetten røk i et litt desperat forsøk på dekke ansiktet raskt. Strammingen oppleves som knotete med votter, og jakka lekker litt dun. Ellers er hetten spesielt dunrik og spenstig. Jakka har god komfort, moderne design og er lett å like.

Yttermaterialet i nylon er pålitelig og robust. Jakka er godt fylt med dun, men blir raskt flat over skuldrene etter ryggsekkbruk. Verglas er perfekt for toppturer på ski og til bruk i tøffe forhold. Samtidig fungerer den godt i bybildet og som varm allværsjakke med god standhaftighet i våte forhold.

 • MEST FOR PENGENE!
 • Pris 2999 kroner
 • Vekt 1010 gram
 • Fyllevne: 700

LOWE ALPINE SUPERNOVA PARKA

Supernova har høy andel dun (92 prosent) med fyllevne 750. Dette bidrar til at jakka er varm og forholdsvis lett. Mindre dun i albuledd gir god bevegelighet, og i løpet av testperioden ble ingen dunlekkasje observert.

Lowe Alpine Supernova Parka

VARM ALLROUNDER: Lowe Alpine Supernova

Foto: UTE

Supernova har ingen strikk i ermene, men kurant borrelåsstramming. Den har kraftig forsterkning over skuldrene som beskytter mot vann og ryggsekk-slitasje. Vi liker også forsterkningen over rumpa, da den ofte er utsatt for mye slitasje.

Jakka har ytre borelåsklaff over glidelåsen, som for øvrig har testens beste glidelåshempe. Fleecekragen topper også listen. I tillegg er det positivt med avtagbar, justerbar og romslig hette med praktiske trykknapper.

Det er naturlig å snu ryggen til vind og snødrift når du har behov for å ta votter,
feller eller utstyr ut av lommene. Derfor liker vi de framovervendte beskyttelsesklaffene på ytterlommene som hindrer snø å blåse inn i
lommene. Innvendige flaskelommer passer perfekt til termokoppen. Vår oppfatning er at håndvarmerlommer er plassert uvant høyt.

Supernova Parka er en sterk allrounder med kvaliteter som åpner for et bredt og aktivt bruksområde. Den er ideell for høyfjellet, på kalde dager i alpinbakken eller i gatene, men litt kort som ekspedisjonsjakke.

 • Pris 3999 kroner
 • Vekt 780 gram
 • Fyllevne: 750

OUTDOOR RESEARCH VIRTUOSO JACKET

Dette er en modell uten de store krumspringene. Lettvekteren på 610 gram er behagelig i bruk, og myke fleecelommer er godt for kalde hender. Jakka har i tillegg behagelig fleecekrage, toveis glidelås med innvendig varmeklaff, romslig åpen innerlomme, brystlomme, normal passform og lengde og både strikk- og borrelåsstramming på ermene. Hetten er ikke dyp nok for å dekke
ansiktet tilstrekkelig i sterk vind.

Outdoor Reserach Virtuoso Jacket

LETT OG PRAKTISK: Outdoor Research Virtuoso

Foto: UTE

Jakka har fyllevne 650 med 80 prosent dunfyll, og legger seg i nedre sjikt når det gjelder isolasjonsegenskaper. I løpet av testen oppdaget vi enkelte forekomster av dunlekkasje. Etter vår vurdering er det for lite dun på innsiden av ermene og i hetten. Jakka har også tydelig dundrift på skuldre etter kort tid med ryggsekk.

Virtuoso er forsterket med vannavvisende Pertex Endurance materiale på skuldre, albuer og ermer. Virtuoso anbefales som en lett og praktisk dunjakke for ski, hverdagsbruk og enkelt friluftsliv. Det er en rimelig jakke som gir grei
vintervarme for pengene.

 • Pris 2499 kroner
 • Vekt 610 gram
 • Fyllevne: 650

MARMOT AMA DABLAM

Dette er en svært lett men ikke spesielt varm jakke. Med fyllevne 800 har den ganske enkelt for lite dun til å være varm i streng kulde. Den pakker ultrakompakt, og stjeler lite plass i ryggsekken. Den romslige passformen og det rette snittet har en god slump retropreg over seg.

Marmot Ama Dablam

RETROSJARM: Marmot Ama Dablam

Foto: UTE

Men til tross for at jakka plasserer seg langt nede på listen når det gjelder isolasjon, er den svært behagelig, myk og komfortabel. Det er derfor en jakke som er lett å like.

Jakka scorer lavt på vannavvisning og kollapser raskt i regn og sludd. På plussiden trekker vi fram svært behagelige fleecelommer og en romslig innvendig glidelåslomme. Jakka har borrelåsstramming i ermer og snorstramming i livet.

Hetten setter begrensninger for sideveis hodebevegelse med hjelm på, men er svært dyp og beskytter ansiktet godt. Jakka har bra bevegelighet og føles aldri i veien. Dette er en lettvekter som ikke bør utfordres på de lengste og mest krevende turene. Anbefales til bruk i alpinbakken og som tresesongs ekstravarme i normalt friluftsliv. Den kan eventuelt brukes under
skallbekledning i streng kulde.

 • Pris 2299 kroner
 • Vekt 600 gram
 • Fyllevne: 800

MOUNTAIN WORKS REVERSIBLE DOWN JACKET

Svenske Mountain Works leverer funksjonell bekledning rettet mot fjell- og sjøfolk. Reversible er et friskt og spennende pust, og den skuffer i all fall ikke fargeglade friluftsentusiaster. Vårt testeksemplar er knall orange, med retro pastellblå på innsiden.

Mountain Works Reversible Down Jacket

DOBBELTSIDIG: Mountain Works Reversible Down

Foto: UTE

Som navnet tilsier har denne modellen ingen rett og vrang side – den kan brukes i helhet begge veier. Jakka er middels varm, har god komfort og helt grei passform. Den blir i videste laget nederst uten snorstramming, men enkel og god hette med standard stramming dekker ansiktet på en tilfredsstillende måte. Den er likevel ikke førstevalget med hjelm på hodet.

Jakka har høy og beskyttende hals, og svært god bevegelighet i albu og skulderledd. Glidelåsen kjører seg tidvis fast øverst i halsen. Jakka er ikke spesielt vannavvisende. Sikksakk-kanaler holder dunet på plass og vi oppdaget ingen dunlekkasje i løpet av testen.

Med sine 560 gram er Reversible en lettvekter, og den utmerker seg også med 95 prosent dun og dermed mindre fjær enn konkurrentene. Dette gir svært god isolasjon per gram. Lav vekt og lite pakkvolum gjør Reversible høyaktuell som ekstra varmeplagg også på ryggsekkturer.

Til tross for noen tekniske svakheter er dette en god og allsidig dunjakke som overrasker positivt. Den er ideell i skibakken, til vinterlig friluftsliv og hverdagslig bruk i bymiljø uten regn.

 • Pris 2900 kroner
 • Vekt 560 gram
 • Fyllevne: 650

Tilbake til hovedartikkelen: Slik har vi testet!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.