NRK Meny
Normal

Her er Christians aksjetips

Hvis du tror aksjer bare er for direktører og millionærer, tar du feil. I dag er det like enkelt som å sette inn noen tusen kroner på en sparekonto i banken. Jeg skal forklare deg.

Video AKSJESPAR-021111-FB19

Christian Strand investerte 10.000 kroner i aksjer. Foto: Karina Jørgensen. Video: Inger Marie Norstrøm.

Hva gjør du hvis du har noen tusen kroner igjen etter at de månedlige regningene er betalt?

De fleste av oss velger enten å sette pengene på sparekonto hvor du får 2-3 prosent avkastning i året, eller betale litt ekstra ned på boliglånet. Da med en avkastning lik renta på boliglånet.

Men det finnes også andre former for sparing, men som kanskje ikke er for de som liker å sove trygt om natten.

Siden jeg sover veldig godt for tiden, ønsket jeg å prøve å spare penger på en ny måte, nemlig gjennom å kjøpe aksjer i norske selskaper.

Ekspertene sier jo at du kan tjene mye mer på aksjer enn banksparing.

Start i nettbanken

Å starte med aksjesparing er gratis i de fleste nettbanker. Men hver gang du kjøper eller selger en aksje, tar banken et gebyr som kalles kurtasje. Husk å sjekke ut hvor mye det er i din bank.

Før måtte du ringe en aksjemegler i en bank eller et meglerhus som kjøpte de aksjene du ønsket på Oslo Børs. Dette tok tid, og de tok mye gebyrer.

I dag gjør du det enkelt og billig gjennom nettbanken, med penger du har på konto. Nesten alle banker tilbyr kjøp og salg av aksjer.

For å komme i gang med å kjøpe, må du bestille tjenesten aksjekjøp gjennom nettbanken din. Hvis du ikke finner dette i menylinjene, ring kundesenteret, så hjelper de deg.

Da får du din egen «vps-konto», som er en verdipapirkonto som aksjene din er registrert på.

Banken gir deg også en depotkonto hvor du setter over penger du ønsker å handle aksjer for. Med slike kontoer kan man begynne å handle.

Hvis du ikke har nettbank, finnes det andre muligheter på nettet. Nordnet er blant Nordens største internettbaserte meglere.

Her kan du registrere deg gratis og få det samme som i nettbanken, slik at man kan begynne å handle aksjer.

Det eneste du trenger da, er å sette over de pengene du ønsker å handle aksjer for.

Med dette i orden var jeg klar for å bli rik.

Investerte 10.000 kroner

Mitt eksperiment denne høsten var å se hvordan 10.000 kroner, som jeg plasserte i aksjer, ville utvikle seg.

Jeg visste at den økonomiske situasjonen i verden var blitt mer usikker den siste tiden. Hellas, Italia og USA sliter med å betale gjeld, og enkelte land nærmer seg en konkurs.

Men vil dette påvirke Norge og norske selskaper?

Ved å kjøpe aksjer, kjøper du en del av et selskap. Hvert enkelt selskap har et visst antall aksjer. På Oslo Børs kan du kjøpe og selge disse.

Det er disse vi skal kjøpe gjennom å bruke nettbanken eller andre internettmeglere som Nordnet.

Hvilke aksjer skal du velge?

Hvilke typer selskaper bør jeg så velge å putte sparepengene mine i? Jeg spurte daglig leder i AksjeNorge John Peter Tollefsen, som hjelper folk til å lære mer om aksjer.

- Det viktigste er å finne noen selskaper du kanskje kjenner til, og som du har tro på, og som du kanskje tenker kommer til å være der i årene som kommer. Og velg aksjer i forskjellige bransjer, rådet han.

Med denne informasjonen fant jeg frem et par aviser og klikket meg igjennom noen nettsteder som skriver mye om økonomi. Dagens Næringsliv, Finansavisen, Aftenposten, Hegnar online og E24.

Jeg ville jo finne ut mest mulig om både aksjemarkedet og de selskapene jeg skulle velge.

Her ser du hvordan aksjene mine utviklet seg gjennom de tre månedene jeg testet ut aksjemarkedet:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fire forskjellige selskaper

Etter mye frem og tilbake valgte jeg:

  • Statoil, fordi dette er Norges største oljeselskap og fordi jeg har tro på at olje vil være attraktivt i årene som kommer.
  • Telenor, fordi jeg selv brukte selskapet og fordi jordas befolkning stadig blir mer avhengig av å kommunisere med mobil og datatrafikk. Noe Telenor tilbyr flere steder i verden.
  • Orkla, fordi mange av de matvarene jeg kjøper kommer derfra. Fredags-Grandiosaen er det de som lager.
  • Og til slutt Norwegian, som er en stor utfordrer til å bli landets største flyselskap. Stadig flere av billettene jeg kjøper er med Norwegian, og siden det fortsatt kun er to selskaper i Norge, har jeg troen på at de blir her også i årene som kommer.

Jeg hadde valgt mine fire selskaper i fire forskjellige bransjer, som jeg fikk beskjed om. I hvert av selskapene kjøpte jeg aksjer for 2500 kroner.

Slik gjør du det

For å gjøre dette, gikk jeg inn i nettbanken og fant frem siden min for aksjekjøp. Jeg søkte frem selskapene med forkortelsen som de bruker på børsen. (Statoil= stl, Telenor=tel ,Orkla=ork, Norwegian= Nas).

Da jeg søkte på for eksempel Norwegian i listen over aksjer i nettbanken, sto det «93,25 kroner», som betyr at EN aksje i det selskapet koster så mye i dette øyeblikket.

Dette tallet endret seg litt opp og ned mens jeg satt og tittet, hvilket betyr at folk kjøper og selger mens jeg er logget inn.

Hvis denne aksjen koster 93,25 kroner kan jeg altså kjøpe 27 aksjer for 2500 kroner.

Jeg trykker på knappen hvor det står kjøp, og plutselig har 2500 kroner forsvunnet ut av konto, og i stedet for kjøp står det Oslo Børs. Det betyr at nå ligger min forespørsel om å kjøpe disse aksjene på Oslo Børs og hvis noen selger nå, blir aksjene mine.

Ett minutt etterpå står det at aksjene er mine, og jeg kan nå følge med på om kursen går opp eller ned. Nesten som et spill. Jeg kan merke spenningen.

Jeg gjør tilsvarende med de tre andre selskapene også. 10 august 2011 har jeg blitt aksjeeier i fire norske selskaper.

Aksjeutvikling

Aksjenes utvikling fra uke til uke

Uke:

Telenor:

Statoil:

Orkla:

Norwegian:

Totalt:

1

2500

2500

2500

2500

10000

2

2495

2684

2533

2573

10285

3

2519

2618

2479

2372

9988

4

2643

2677

2522

2432

10274

5

2575

2639

2393

1769

9376

6

2532

2590

2392

1769

9283

7

2619

2609

2625

1742

9595

8

2711

2603

2630

1608

9552

9

2609

2620

2493

1554

9276

10

2692

2890

2765

1943

10290

11

2717

2987

2826

2010

10540

Opp og ned

I tre måneder, frem til november, skal jeg se om jeg kan tjene noe på dette.

Etter en måned har jeg tapt hele 100 kroner. En dårlig start vil jeg si.

Usikkerheten i Europa har kommet nærmere enn man trodde. Børser over hele verden raser, og siden verden har blitt så global, påvirker et børsfall i Tokyo og New York Oslo veldig.

Norwegian og Orkla får mest juling. De store norske selskapene Telenor og Statoil klarer seg bedre.

Jeg hører på et intervju med direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, at aksjer i bransjer som vokser, som Norwegian, får mer juling enn andre aksjer når det går dårlig i verden. Håper ikke dette blir for galt. Det er jo tross alt sparepengene mine.

Et annet råd jeg fikk fra John Peter Tollefsen i AksjeNorge, var å være langsiktig, så det er vel bare å la pengene stå videre.

Video AKSJER-051011-FB19

Se hvordan det gikk med aksjene etter én måned.

Tapte 700 kroner

To måneder har gått, og jeg har fulgt med på mine fire selskaper gjennom nettbanken. Merker at jeg blir mer interessert og logger meg inn daglig for å se hvordan det går.

Her kan jeg hvert femtende minutt se om aksjen stiger eller synker. Ganske vanedannende. Spennende å se sparepengene bevege seg opp og ned i løpet av en dag. Selv om det har vært mest nedover.

Stadig kjedeligere nyheter om situasjonen i Europa kommer. Hellas og USA sliter, og børsene raser videre. Folk som investerer i aksjer er usikre og setter dem heller i banken eller trygge ting som gull og eiendom. Derfor synker aksjene mine videre.

Over 700 kroner har jeg tapt nå. Burde jeg heller ha puttet dem i banken og fått 2-3 prosent rente? Trygt i hvertfall. Men ekspertene sier jo at aksjemarkedet til slutt slår banken. Kom igjen da!

Endte i pluss

Den siste måneden må jeg si at jeg faktisk er litt redd hver gang jeg logger meg inn for å se hva aksjekursen er.

Måneden starter med et brak, men den riktige veien. Jeg puster lettet ut.

Mye av pessimismen i verden virker som har snudd. Man begynner å få igjen troen på økonomien igjen. At landene som har slitt skal finne en løsning.

Jeg har begynt å tjene penger. Litt over 500 kroner på tre måneder. Det er jo en fortjeneste på 5 prosent. Nesten dobbelt så mye som jeg ville tjent på ett år i banken.

Skal jeg selge nå, ta gevinsten og få nattesøvnen min tilbake? Nei, det er for pyser.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.