Her er bisfenol A-verstingene

Matemballasje og papiret i kvitteringer er hovedkildene til det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A i kroppen, konkluderer EUs mattrygghetsorgan. Men problemet ser ut til å være mindre enn tidligere antatt.

bpa

Bisfenol A finnes i en rekke hermetikkbokser og til og med i kassalapper. Stoffet kan gå videre inn i kroppen. Nye beregninger viser riktignok at vi får i oss svært lite av det omdiskuterte stoffet.

Foto: Kim Jansson / NRK

EUs mattrygghetsorgan, EFSA, har i lengre tid prøvd å finne ut av omfanget og eventuelle skadevirkninger av det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A (BPA). Nå er de første konklusjonene ute til høring.

Blant annet konkluderer EFSA med at mat, spesielt fra hermetikk, ser ut til å være hovedkilden til BPA i kroppen.

I tillegg bekreftes det lnagt på vei at papiret i kvitteringer også inneholder BPA som tar seg inn i kroppen. Faktisk kan kvitteringspapir spores tilbake til inntil 15 prosent av BPA-verdiene til enkelte grupper av befolkningen.

Får i oss minimalt

Det kanskje mest overraskende funnet, er at vi får i oss betydelig mindre BPA enn hva EFSA beregnet i 2006, da de utførte den første, store gjennomgangen av miljøgiften.

Faktisk viser den nye rapporten at vi får i oss under 1 prosent av det som EFSA har definert som tolerabelt daglig inntak.

Til tross for de lave verdiene, mener EFSA at det er alt for tidig å konkludere hvor farlig BPA er.

– Selv om påvirkningen er lavere, betyr det ikke at risikoen er lavere, sier en EFSA-talsperson til nyhetsbyrået AFP.

EFSA vil komme med sin endelige vurdering av BPA tidlig neste år.

Mattilsynet: – Betryggende

Mattilsynet vurderer helserisikoen i matprodukter, og har vurdert BPA en rekke ganger. Tilsynets standpunkt har vært at BPA både er lovlig og trygt innenfor dagens lovverk.

Seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet er fornøyd med de nye opplysningene fra EUs mattrygghetsorgan.

– Vi er først og fremst fornøyde med at funnene er så lave. Det er betryggende at resultatene er på linje med det vi selv har funnet, sier Jemtland til NRK.no.

Han tror tidligere beregninger fra EFSA har vært i strengeste laget, for å være på den sikre siden.

– Da EFSA satt opp nivåene i 2006, var dataene mangelfulle, og de har nok lagt seg på en konservativ linje for å bomme i riktig retning. Nå har de mer raffinerte data og kan korrigere nivåene.

Jemtland sier Mattilsynet vil følge videre med på vurderingene fra EFSA.

– Men de nye resultatene viser at det ikke er noen grunn til å forandre på reglene nå, sier Jemtland.

Spiste bare boksemat i to dager

Marit og Martins første måltid

Programleder i Forbrukerinspektørene, Marit Evertsen Grimstad og Forbrukerrådets Martin Halsos første hermetikkmåltid. Etter to døgn med bare boksemat, hadde BPA-verdiene til begge to mangedoblet seg.

Foto: Stephan Reis / NRK

Tidligere i år sjekket Forbrukerinspektørene (FBI) på NRK hvor mye BPA som kom fra emballasjen, ut i maten og videre inn i kroppen. For å finne ut av dette, spiste FBI-programleder Marit Evertsen Grimstad og Martin Skaug Halsos fra Forbrukerrådet bare hermetisk mat i to dager.

Etter bare 24 timer med hermetikk økte Halsos sine verdier med 1600 prosent. Evertsen Grimstads verdier økte også betraktelig, men hun hadde noe høyere BPA-verdier før eksperimentet startet.

– Det viser hvordan denne typen produkter påvirker innholdet av giftige stoffer i kroppen vår. Over lengre tid, ville det kunne påvirke hormonbalansen, evnen til reproduksjon og immunforsvaret, uttalte professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Jon Øyvind Odland, til NRK.no i forbindelse med eksperimentet.

LES MER HER:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)