NRK Meny
Normal

Hemoroide mot blærekatarr

Flere tusen pasienter har tatt i bruk en ny og ukjent behandlingsform mot kroniske blærelidelser. Men det urologiske fagmiljøet er fortsatt skeptisk til metoden.

Blærekatarr

Mange kvinner er plaget av blærekatarr. En urolog fra Oslo har drevet med alternativ behandling i over ti år.

Foto: SCANSTOCK

For fem år siden begynte urolog, Einar Christiansen å gi kvinner med tilbakevendende blærekatarr stikkpiller i endetarmen. Metoden hadde han allerede brukt på menn i mange år med kronisk prostatitt. En tilstand som er en betennelse i prostataen.

Ble ikke friske

Urolog Einar Christiansen.

Einar Christiansen gir pasienter med blærelidelser hemoroidepiller.

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

Christiansen sier at mange av pasientene hans har symptomer og plager på blærekatarr, uten at det blir påvist oppvekst av bakterier i urinen. Til tross for at kvinnene har fått hyppige antibiotikakurer mot plagene, har de ikke blitt friske.

Cystoskopi, som er en innvendig undersøkelse av urinrøret og urinblæren, viste at pasientgruppen hadde en rød, betent og hissig blærebunn med puss. En tilstand som pasientene beskriver som en følelse av konstant blærebunnskatarr.

– Ved undersøkelser viste deg seg også at kvinnene hadde rifter i endetarmen. I stedet for å gi pasientene antibiotika mente jeg det var riktig å få lukket sprekkene i endetarmen for å hindre tilbakefall.

E-coli på vandring

Teorien til urologen er at e-coli bakteriene og andre tarmbakterier vandrer via slimhinnen og gjennom sprekkene i endetarmen. Konsekvensen er kroniske infeksjoner i blærebunnen.

Ettersom urologen ikke har foretatt laboratorieundersøkelser, har han foreløpig bare teorier på hvordan bakteriene spres til blæren. En av teoriene er at bakteriene går med blodbanen eller via lymfesystemet.

I behandlingen får kvinner utskrevet resept på Sheriproct stikkpiller, en medisin som normalt brukes til behandling av hemoroider. Christiansen har behandlet tusenvis av pasienter med stikkpillene som inneholder lave mengder med kortison.

Omstridt

De fleste kvinnene Christiansen har behandlet er i 30 og 40 årene. Men han har også behandlet unge kvinner i 20-års alderen.

LES OGSÅ:

I løpet av fem år med den alternative behandlingen mener han å ha hjulpet over 500 kvinner. Hver uke har han ca. fem pasienter innom som han veileder til behandling med stikkpillene. Til tross for at mange pasienter skal ha blitt hjulpet av behandlingsformen, har Christensen ingen egen forskning å vise til. For han er pasientene beviset.

– Behandlingen av pasientene har vist at metoden virker. Men grunnen til at jeg ikke har fått gjort noen egen forskning, er fordi jeg ikke har midler, eller tid til å gjøre det, sier urologen.

Gjennom årenes løp har han forelest for både allmennleger og urologforeningen. Men innad i spesialistmiljøet har han foreløpig ikke fått noen anerkjennelse. Ifølge urologen er det likevel flere allmennleger i Oslo som bruker metoden.

– Jeg er i en spesiell situasjon hvor jeg får svært mange pasienter som har kronisk tilbakevendende infeksjoner. På sykehus ser man ikke denne pasientgruppen like ofte. Dermed er erfaringen med slike infeksjoner annerledes, sier han.

Smertelindring

I en ringerunde til urologer og indremedisinere i Norge, som NRK.no har foretatt, er det svært liten kjennskap til behandlingsformen. Enkelte indremedisinere synes metoden høres interessant ut, men har ikke ønsket å uttale seg ytterligere.
I urologmiljøet på Ahus har de hørt om metoden, men er skeptiske fordi de mener den mangler vitenskapelig dokumentasjon.

– Jeg ønsker ikke å argumentere imot han, men jeg synes at metoden må dokumenteres, sier spesialist i urologi ved Ahus, Anja Løvik.

Hun mener mange av kvinnene som har gått årevis med smerter er villige til å prøve ut alternative behandlinger. Urologen ved Ahus opplyser at Christiansens metode ikke er en vanlig innenfor de europeiske retningslinjene for behandling av blærekatarr.

Allergimedisiner

Kvinner med betente blærebunner uten infeksjon, men med plager og symptomer på blærekatarr, kan få diagnosen interstitiell cystitt, eller smertefull blære syndrom. Ifølge både Christiansen og Løvik blir den litt "vanskelige" diagnosen brukt på alle med smerter fra blæren hvis man ikke kan påvise andre funn.

Behandlingsmetoden på Ahus handler om å lindre smertene fra blæren hos pasientene. Enten de har fått diagnosen interstitiell cystitt eller har hatt langvarige smerter som kjennes som blærekatarr, men ikke viser oppvekst av bakterier. Noen av pasientene behandles med allergimedisiner.

– Ved hjelp av vevsprøver fra blæren til pasienter med betente blærebunner, har vi funnet histaminproduserende celler, som er celler som gir allergi. Denne pasientgruppen har vi gitt allergimedisin med god effekt, sier Løvik.

Anbefaler ikke stikkpiller

En annen behandlingsform som benyttes, er å sprøyte en væske direkte inn i blæren som skal gi et beskyttende lag utenpå blæreveggen. Dette gjøres for å beskytte den betente blæreveggen som forårsaker smerte. Metoden brukes først og fremst på pasienter som har fått diagnosen Interstitiell cystitt . Ifølge Løvik er denne metoden vitenskapelig dokumentert.

– I de tilfellene vi ikke kommer i mål med pasienten, henviser vi til smertelege, opplyser Løvik. Men ikke til stikkpillebehandling, fordi vi ikke har vitenskapelig dokumentasjon på at dette har noe for seg.

  • Les flere saker på Helse, forbruk og livsstil

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.