NRK Meny
Normal

Helsefarlige import-grønnsaker

Mattilsynet fant "akutt helsefarlige" plantevernmidler i auberginer, bønner med belg, bladkål, bladsalat og mango.

Grønnsaker
Foto: Colourbox

I ni ulike prøver av importert frukt og grønt fra Thailand fant Mattilsynet uforsvarlig høye nivåer av plantevernmidler.

I testen som omfattet frukt og grønt fra både Thailand og Vietnam, tok tilsynet i alt 61 stikkprøver. 26 av disse prøvene (43 prosent) viste overskridelser av grenseverdier for rester av sprøytemiddel.

De aktuelle partiene var små og ble ikke omsatt i de store matvarekjedene

Akutt helsefare

- Funnene er gjort i partier fra butikker som driver direkteimport, stort sett i de store byene, sier seksjonsleder Børge Holen i Bioforsk til NRK.

At et funn er vurdert å kunne medføre ”akutt helsefare” betyr ikke nødvendigvis at helseeffekter vil utløses hos den som spiser produktet, men at sikkerhetsmarginene for dette er redusert, ifølge Mattilsynet.

Mango
Foto: www.frukt.no

LES OGSÅ: Vin med kreftfarlige stoffer

Svært giftig

- En del av disse stoffene er svært giftige, for eksempel dimetoat. I et parti thailandske bønner med belg ble det funnet o,8 milligram per kilo. I Europa er den tillatte grenseverdien for dimetoat 0,02 milligram per kilo, forteller Holen til NRK.

Resultatene er publisert i Mattilsynets ferske rapport Rester av plantevernmidler 2008.

Testingen av importerte grønnsaker er bare en liten del av Mattilsynets større stikkprøvekontroll av frukt og grønt på det norske markedet.

Sunt med norsk

Ingen av de norskproduserte produktene inneholdt for mye sprøytemidler.

- Dette er første året vi ikke har funnet noen overskridelser av grenseverdier for rester av plantevernmidler i norskproduserte produkter, så det er veldig positivt.

- I fjor hadde vi tre slike tilfeller i purre og stangselleri, forteller Børge Holen i Bioforsk.

Frisk frukt, grønnsaker, korn og barnemat ble utsatt for testing.

Sitroner
Foto: frukt.no

LES OGSÅ: Alarm om giftig frukt

Barnemat

For barnemat ble det i 2008 tatt prøver av 44 varepartier, 30 norskproduserte og 14 importerte.

37 forskjellige vareslag av barnemat ble analysert. Det ble ikke påvist funn av plantevernmidler i noe barnemat.

"Økologisk" og sprøytet

To økologiske prøver, henholdsvis appelsiner fra Spania og sitroner fra Italia, ble det funnet rester av plantevernmidler som ikke er tillat brukt i økologisk produksjon.

Brudd på økologiregelverket følges opp av Debio som er delegert myndighet på økologiområdet.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.