Hopp til innhold

Helsefarlig parfyme i kosmetikk

Stor fare for allergi hos brukerne gjør at EUs vitenskapskomité ber om forbud mot et omstridt parfymestoff som er å finne i solkremer, deodoranter og annen kosmetikk.

kosmetikk

Eksepsjonelt mange får allergi av duftstoffet lyral, ifølge EUs vitenskapskomité. (Illustrasjonsfoto)

Foto: ScanStock

Mye av kosmetikken på det europeiske markedet inneholder et omstridt parfymestoff som kan gi allergi hos brukerne.

EU-kommisjonens vitenskapskomité for forbrukerprodukter har gransket stoffets påvirkning på menneskekroppen, og resultatet er alarmerende.

Antall tilfeller av allergi på grunn dette stoffet er eksepsjonelt høyt, skriver vitenskapskomiteen i sin rapport.

Ekspertene fastslår at selv svært små doser av stoffet lyral kan gi helseproblemer hos brukerne.

«For å hindre nye tilfeller av kontaktallergi, og for å begrense konsekvensene for dem som allerede er rammet, bør dette stoffet ikke lenger benyttes i forbrukerprodukter», heter det i komiteens konklusjon.

På det norske markedet

Vitenskapskomiteens advarsel bekrefter at lyral er ett av de aller mest allergifremkallende kjemikaliene som fortsatt brukes i kosmetikk og hudpleie.

I en test av deodoranter som miljøorganisasjonen Grønn Hverdag offentliggjorde for et par uker siden, fant de det omstridte duftstoffet i seks av deodorantene som selges i Norge.

Og i en tilsvarende test av innholdet i solkremer , avdekket Grønn Hverdag i fjor at 11 av de undersøkte kremene har lyral som én av ingrediensene.

Forslaget om forbud går nå til EU-kommisjonen, som eventuelt vedtar de nye reglene. Og alt tyder på at EU kommer til å sette ned foten for lyral.

Et forbud vil også omfatte det norske markedet.

Vil begrense parfymebruken

– Det er positivt at vitenskapskomiteen så klart advarer mot et stoff som er sterkt allergifremkallende, sier fagsjef Helle S. Grøttum i Astma- og Allergiforbundet til NRK.no.

– Vår strategi er å begrense parfymebruken. I tillegg til alle som er allergiske, opplever mange ubehag når andre bruker parfyme. Dette er blant annet et stort problem på skolene, forteller Grøttum.

– Ungdom bruker mye parfymert kosmetikk etter gymtimene. Å begrense bruken av allergifremkallende parfyme er bra ikke bare for allergikere, men også for alle andre, mener Grøttum.

Støtter forslaget om forbud

Lyral er et markedsnavn, som du ikke vil finne på kosmetikkpakkene. Produsentene er pålagt å bruke den mer avanserte betegnelsen hydroksyisoheksyl-3-cykloheksenkarboksaldehyd.

– Lyral er et syntetisk parfymestoff som finnes i en lang rekke kosmetiske produkter som hårgelé, hudkremer og deodoranter. På 1990-tallet ble det brukt i høyere doser enn i dag, forteller seniorrådgiver Kent Hart i Astma- og Allergiforbundet.

– Dermed har veldig mange i befolkningen rukket å bli sensibilisert mot dette stoffet, noe som betyr et første skritt på veien mot en mulig allergi, sier han.

– Når vitenskapskomiteen nå foreslår forbud, så gjør de det for å forhindre allergi hos de mange personene der kroppen allerede har reagert mot stoffet. Det er med andre ord vanskelig å fastsette en trygg minstegrense for bruken, sier Hart.

Han sier det ikke er uventet at det nå kommer krav om forbud.

– Astma- og Allergiforbundet støtter dette forslaget, legger han til.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)