NRK Meny
Normal

Helomvending fra storbank

DNB snur i kortsvindelsak – kan få følger for mange.

DNB

DNB påstår ikke lenger at kunden oppbevarte pinkoden sammen med kortet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Jorge Jensen

De få som skriver ned pinkoden oppbevarer den ikke samme sted som kortet, sier Jorge Jensen fra Forbrukerrådet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Storbanken DNB har snudd i en prinsipielt viktig sak om kortsvindel. Banken påstår ikke lenger at en kunde oppbevarte pinkoden sammen med kortet da han ble utsatt for lommetyver på ferie.

Får følger for mange

Saken kan få følger for mange tilsvarende saker.

Bankkunden Paal Øiestad fra Oslo gikk til sak mot DNB etter at banken slo fast at han var grovt uaktsom. Det var under en ferietur i Roma i 2008 at Øiestad ble frastjålet kortet.

Banken har fram til nå stått fast på at Øiestad må ha oppbevart koden sammen med kortet, noe han hele tiden har nektet for.

Bakgrunnen for dette var at opplysninger fra en av bankens underleverandør tilsa at kortet var blitt brukt med chip og kode.

Tapte mot storbanken

Øiestad tapte saken mot DNB både i Bankklagenemnda og i Oslo tingrett.

Nå har banken snudd, etter at underleverandøren ikke lenger kunne bekrefte at koden var blitt benyttet da kortet ble brukt i tre butikker.

Øiestad slipper dermed å møte banken til ankesak i Borgarting lagmannsrett, melder NTB.

Få noterer pinkoden

Et problem med kortsvindel er at forbrukerne får problemer med å dokumentere hvordan de har brukt kortet i utlandet, sier Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet til NRK.no.

Ved kortsvindel har bankene lenge påstått at kunden har hatt koden i nærheten av kortet, men en undersøkelse Forbrukerrådet nylig har gjennomført, kommer det frem at dette ikke stemmer.

– 85 prosent skriver ikke ned pinkoden i det hele tatt, og av dem som skriver den ned er det et fåtall som legger lappen på samme sted som kortet, legger han til.

Undersøkelsen viser blant annet at:

  • Totalt sett bruker 43 prosent den mest brukte pinkoden sin inntil flere ganger daglig.
  • Personer mellom 30 og 49 år er de aller hyppigste brukerne av pinkoder.
  • 23 prosent har hatt samme pinkode i fem til ti år, og 20 prosent har hatt den over ti år.
  • 85 prosent har ikke skrevet ned pinkoden til bankkortet sitt noe sted.
  • Av de som har skrevet ned koden er det bare 1 prosent som oppbevarer den sammen med kortet.

Du kan lese hele undersøkelsen her

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.