NRK Meny
Normal

Slik steller du hagen i helga

Regn og ruskevær er ikke noe hinder for å jobbe i hagen. Med utgangspunkt i YRs værmelding har vi satt opp hageplaner for hver landsdel denne helga.

Gjødsling

Regnvær er hagevær. Ypperlig for gjødsling.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Slik oppsummerer meteorologene det varierende helgeværet på YR.no:

  • Nord-Norge: Fredag mye oppholdsvær men regn i grensetraktene. Lørdag lavtrykk over hele Nord-Norge, snø i høyden. Søndag byger første del av dagen men lettere på ettermiddagen.
  • Midt-Norge: Fredag stort sett regn. Lørdag litt byger i Trøndelag, lettere vær mot kvelden. Søndag best vær i denne landsdelen.
  • Vestlandet: Fredag stort sett regn. Lørdag mye sol men kald nordavind. Søndag litt mer skyer, men mindre vind.
  • Sør- og Østlandet: Fredag og lørdag bygevær, minst i Agder. Søndag mye opphold, pent vær og stigende temperaturer.

Nord-Norge

Bjørk

Bjerka og andre træs og busker som blomstrer skal ikke rørers på våren.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Klipp busker og trær. I hagen er det fint å klippe når det ennå ikke har kommet blader på trærne. Da ser du om det er noen greiner som gnisser mot hverandre, om det er steder der det blir for tett.

Luftige trekroner er friskere enn tette. Busker som ikke skal blomstre nå på våren kan beskjæres nå. Bjerk må ikke røres! Har frosten gått ut av bakken er det også fint å bruke kjølige dager til å grave opp nye bed. Det er ikke så varmt som midt på sommeren. Bland inn litt torv og gjødsel i jorda og så er du klar når varmen kommer.

Midt-Norge

Tid for å gjødsle. I godt regnvær er det bare å dra på seg gummistøvler og regnfrakk og gå løs på hagen med hønsegjødsel og annet som plantene kan ha glede av framover.

Plenen klarer seg bedre mot mosen når den har fått godt med gjødsel, selv om det betyr at det blir mer å klippe på senere. Er det steder på plenen der det står dammer? Kanskje du skal fylle på med litt toppdressing av sand? Dryss et tynt lag på plenen og rak det utover. Slik kan du langsomt løfte plenen og unngå groper.

Vestlandet

Salatsåing

Så en rad med salat. Så sår du en ny når du begynner å spise av den første. Alltid fersk salat!

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Hvor trenger du ly? På en lørdag med nordavind har du en ypperlig anledning til å finne ut hvor både du og plantene kunne trenge en levegg.

Gå ut i hagen med en stol og sett deg ned. Der sola skinner men vinden er plagsom kan det være fint å skaffe seg litt le. Det kan gjøres med busker og hekk eller med snekring. Le for vinden skal ikke være helt tett.

Lag levegg som slipper gjennom 25 prosent av vinden. Da slipper du at vinden bare går over veggen og rett ned i hodet på deg.

Sør- og Østlandet

Når temperaturen i jorda er rundt 8 grader setter du poteter. Selv om du ikke har så stor hag er det morsomt med egne grønnsaker. En balje kan gjøre nytten på en balkong.

Potetplantene er frodige og fine og kan fungere fint som litt ekstra grønt i bakgrunnen i et bed også. Du kan også så den første raden med plukksalat. Det kan du også gjøre i en balkongkasse eller som kant i et bed.

Også dill og sukkererter kan sås nå. Dekk gjerne til med plast eller hvit fiberduk hvis du vil gi dem litt gode spireforhold.

Settepoteter

Etter litt driving i vinduskarmen kan potetene komme i bakken når jorda er 8–9 grader.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Felles for alle

Rett av bedkantene. Bruk en rett spade og en planke du kan følge, så får du fine kanter og bedet ser umiddelbart bedre ut. Fyll på jord i bed som har sunket sammen. En liten mage på bedet får plantene fint fram.

Gå tur i nabolaget. Se hvilke busker og blomster som blomstrer nå og kjøp disse hvis din hage er litt fargeløs, så blir det bedre neste år. Klargjør gressklipperen, snart er det sesong.

Kjøp frø som egner seg for direkte utsåing. Er det varmt nok kan du begynne nå – hvis ikke kan du begynne planleggingen. Ringblomst er en enkel blomst å få til og kan egne seg som «fyllmasse» i et nyplantet bed som er litt glissent.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.