Hopp til innhold

80 prosent av fastlegene får diskett fra Helfo

Fastlegene må kjøpe diskettstasjoner på loppemarked.

Diskett

Hver måned får over 3.200 fastleger en diskett i posten med navn og adresse på pasientene.

Foto: Jarle Aabø

Morten Laudal

Diskettene er ofte 14 dager forsinket, sier Morten Laudal.

Foto: Lise Johannessen / Legeforeningen
Steinar Mathisen

– Hvis fastlegen er usikker på om en pasient hører til hos dem, kan de når som helst ringe fastlegetelefonen og få svar på det, sier Steinar Mathisen fra Helsedirektoratet.

Foto: Helsedirektoratet

Pasientene kan bestille legetime på SMS, men legene selv henger noe etter med elektronikken.

Hver måned mottar over 80 prosent av fastlegene en diskett med navn og adresse på pasientene deres.

Handler datautstyr på loppemarked

Morten Laudal, nestleder i norsk forening for allmennmedisin og fastlege i Son, forstår ikke hvorfor det ikke er mulig å sende pasientlistene elektronisk.

– Helfo får elektroniske meldinger fra fastleger hver måned, og de sender også elektroniske meldinger til oss, forteller han til NRK.no.

Fastlegene sender sykemeldinger til NAV og oppgjør for utførte helsetjenester til Helfo via det lukkede helsenettet.

Helsedirektoratet mener det er to forskjellige ting.

– Den elektroniske kommunikasjonen mellom fastlegene og myndigheten er av en annen art enn det som sendes på diskett. Det er en annen type informasjon som krever andre løsninger, sier Steinar Mathisen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til NRK.no.

Et annet problem for fastlegene, er at moderne datamaskiner ikke har diskettstasjon.

– Vi må kjøpe løse diskettstasjoner på loppemarked for å få til dette, opplyser Laudal.

Samme system siden 2001

– Fastlegene har fått tilsendt oppdaterte lister over sine pasienter på diskett siden 2001. Da var det NAV som administrerte fastlegeordningen, men det ble overført til Helsedirektoratet 1. januar 2009, forklarer Steinar Mathisen.

De skjønte tidlig at de måtte finne en bedre løsning enn diskettene, og begynte å utvikle et system for å sende informasjonen elektronisk over en sikker linje. En slik løsning var klar høsten 2009.

– Det er tre forskjellige leverandører av journalsystemer til fastlegene. Samtlige må gjøre en del endringer for å motta listene. Status per i dag er at det ene systemet kan motta listene elektronisk på en sikker måte, forklarer han videre.

De står for 16–18 prosent av landets over 4000 fastleger.

– Godt over 80 prosent av fastlegen mottar derfor fremdeles denne informasjonen på diskett, presiserer han.

Forbedringer neste år

Helge Veum

For denne type opplysningen er posten god nok, sier Helge Veum fra Datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Datatilsynet

– Jeg håper alle fastlegene kan bruke den elektroniske løsningen som sender informasjonen sikkert via norsk helsenett innen høsten 2013. Vi har en god dialog med de to andre leverandørene for å få en fortgang i dette, forklarer han.

– Vi har jobbet med dette siden 2009, og ønsker virkelig å få det til, understreker han.

Datatilsynet håper også på å få på plass en bedre løsning så raskt som mulig.

– Alle her er nok enige i og fortvilet over at dette fremdeles går på disketter. Dette skal gå elektronisk på norsk helsenett, men er et skrekkeksempel på at det har tatt veldig lang tid å få på plass en elektronisk sendelse i helsesektoren, sier Helge Veum, informasjonsdirektør i Datatilsynet til NRK.no.

Ufarlig informasjon

Det er mulig å bytte fastlege inntil den siste i hver måned.

– De nye listene ajourføres fra den 1. i hver måned, og kommer til fastlegene med om lag en ukes forsinkelse fordi de må oppdateres og sendes i posten, forklarer Mathisen fra Helsedirektoratet.

Med den elektroniske sendelsen vil forsinkelsesuken spares inn.

– Den umiddelbare risikoen på om dette skulle komme på avveie i posten er relativt liten. Diskettene inneholder ikke sensitive helseopplysninger, men navn og adresse på pasienten, beroliger veum fra Datatilsynet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)