Helena (2) fikk GHB-sjokk

Foreldrene fikk sjokk da datteren var nær en overdose etter å ha tygget lekeperlene Bindeez. Hun ble bevisstløs av det narkotiske stoffet GHB.

Helena Werner Olsen og Bindeez-perler
Foto: Privat/SFT

– Vi ble helt satt ut da vi fikk denne beskjeden. Det gikk virkelig opp for oss hvor skremmende denne situasjonen var, sier moren Charlotte Werner til FBI.

Les også: Helena Werner Olsen ble bevisstiløs av GHB etter å ha tygget lekeperlene Bindeez.

Foreldrene til jenta som fikk i seg Bindeez-perlene kan prise seg lykkelig over at hun fremdeles er i live.

Jenta hadde en så høy konsentrasjon av GHB i blodet at det kunne vært livstruende, selv for en voksen person, i følge Jardar Hals, klinikksjef ved barneavdelingen ved sykehuset Buskerud.

Han behandlet jenta og kan fortelle at hun hadde 529 mikromol GHB per liter i blodet.

Det er vanskelig å si noe om mengden siden det naturlig nok finnes lite informasjon om GHB-forgiftninger hos barn, i følge Giftinformasjonen.

– 529 mikromol per liter ville normalt gitt symptomer også hos voksne, sier Jartrud Skjerdal hos Giftinformasjonen.

Vil spre historien

Et øyeblikks uoppmerksomhet var nok til at Helena fikk i seg storesøsters perler.

Kort tid etter fikk hun brekninger og ble bevisstløs. Foreldrene ringte straks etter ambulanse og jenta ble kjørt i full hast til sykehuset.

Familien vil gjerne spre denne informasjonen til flest mulig, da det trolig finnes flere lekeperler ute i norske barnehjem.

Tidligere var foreldrene redde for å virke dumme ved å stå fram med navn. Etter at de fikk vite hvor farlig situasjonen var, skiftet de imidlertid mening og gjør det de kan for å fortelle historien til andre.

Det er solgt nesten 14 000 esker med Bindeez-perler i Norge, men det finnes ikke oversikt over hvor mange som har blitt levert inn.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.