Hekta på nesespray

«Skal ikke brukes i mer enn 10 dager» står det på pakken. Kine har vært avhengig i 14 år, og hun er ikke alene.

Kine Sikkeland

Nesa til Kine Sikkeland har blitt tettere og tettere etter mange år på nesespray. Nå håper hun på operasjon.

Foto: Privat

Helt siden Kine Sikkeland gikk på videregående, har hun nesten kontinuerlig brukt nesespray. Nå er hun avhengig av å spraye minst tre ganger om dagen for å få puste gjennom nesa, og våkner i tillegg om natten og må spraye seg fordi hun er så tett.

- Det er forferdelig å være avhengig av noe sånt. Hvis jeg ikke har nesespray i huset, får jeg panikk. Jeg finner gamle flasker som ikke kan spraye lenger, klipper dem opp og heller inn, forteller hun til NRK.no.

Det er hun ikke alene om. Reseptfri nesespray er blant de reseptfrie legemidlene med høyest omsetning i Norge, og forbruket øker stadig.

De fleste bruker dem i korte perioder i forkjølelsessesongen, men for en del går nesesprayen over til å bli et nødvendig hverdagsonde.

Har du erfaringer med nesespray? Tips oss!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Boomerang-effekt

Øyvind Jensen

Bruker man nesespray over litt tid, er man raskt inne i en ond sirkel, advarer øre-nese-hals-spesialist Øyvind Jensen.

Foto: Privat

Nesespray med avsvellende virkning får en motsatt effekt hvis man bruker den over litt tid.

- Sprayen åpner nesa umiddelbart, men etter hvert får man en motsatt effekt, slik at nesa blir enda tettere. Så sprayer man på nytt, og befinner seg i en ond sirkel, forteller spesialist Øyvind Jensen ved Bergen Sentrum Øre-Nese-Hals til NRK.no.

Flere av hans pasienter har vært avhengige av nesespray i mange, mange år. Han kjenner godt igjen Kines følelse av panikk fra sine pasienter.

Panikk uten spray

Den motsatte effekten, nemlig at slimhinnene i nesa hovner opp, blir verre og verre med tiden.

- Folk har med seg nesesprayen overalt, og får panikk hvis de ikke har den tilgjengelig, forteller Jensen.

Typisk for en nesespray-avhengig, er at man ikke klarer å sovne med munnen igjen uten å spraye nesen først.

- Det sier seg selv at dette er et stort problem. Noen må til og med opp om natta, kanskje flere ganger, for å spraye seg.

Vanskelig å slutte

De fleste prøver å slutte, enten ved å kutte tvert eller gå over på andre midler som saltvannsspray eller allerginesespray. Mange faller tilbake til den umiddelbare effekten av de avsvellende sprayene.

- Problemet er at hvis man først har vært avhengig en god stund, kan det ta svært lang tid før slimhinnene normaliserer seg. For noen kan det gå opptil et halvt år, sier Jensen.

Han har ingen tro på sakte nedtrapping.

- Man må slutte snarest mulig, og slutte tvert. Eventuelt kan man prøve å bruke saltvannsspray i stedet, eller undersøke hos lege om allergi-nesespray kan være aktuelt, er Jensens råd.

Kan opereres

Selv utfører Øyvind Jensen et bestemt inngrep på nesespray-avhengige. Slimhinnene blir skrumpet ved hjelp av radiobølgekniv under lokalbedøvelse.

- Vår erfaring er at dette er svært effektivt for 90 prosent av pasientene våre. De fleste blir kvitt avhengigheten, sier Jensen.

Alternativet til et slikt inngrep, er en mer omfattende operasjon der man klipper av deler av nesemuslingene.

- De fleste som tar operasjonen hos oss har vært avhengige i minst ti år. De kan ha utgifter på opptil 20.000 kroner i året på nesespray. Dette er også et økonomisk problem for de det gjelder, sier Jensen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)