NRK Meny
Normal

Hederlighet bedre enn sex

Mandighet handler ikke om et spennende seksualliv eller å ha draget på damene.

Par på benk
Foto: ScanStockPhoto

Hva er det som gjør menn til ekte menn? Kløft i haken og et sultent blikk synes å være svaret fra filmskapere i Hollywood. 28 000 helt vanlige menn mellom 25 og 75 år, fra åtte forskjellige land, er ikke enige i det.

Mandighet handler først og fremst om å være et hederlig menneske, og om ha kontroll over sitt eget liv, i følge den omfattende spørreundersøkelsen.

Les også
- Større penis er ikke bedre

Fra en liste over forskjellige verdier som kan knyttes til maskulinitet, skulle mennene gradere hva de oppfattet som det viktigste.

Kontor

Karriere betyr lite for livskvaliteten.

Foto: Unspecified

Hederlighet havnet øverst på lista til hele 33 prosent av mennene.

På en god andreplass kom betydningen av å ha kontroll over sitt eget liv (28 prosent).

Deretter fulgte å være respektert og likt av sine venner (13 prosent), og å ha en bra jobb (10 prosent).

Bare tre prosent mente at et aktivt sexliv er det som i sterkest grad definerer maskulinitet.

Og bare én prosent mente at det å se bra ut og være attraktiv betyr mest.

Ikke sex og karriere

I undersøkelsen skulle deltakerne også gradere hva de oppfattet som aller viktigst for den totale livskvaliteten.

Igjen var det svært få som satte sengekosen øverst på lista. Bare to prosent svarte at et tilfredsstillende sexliv er det aller viktigste for å ha det bra i livet.

Heller ikke en god karriere synes å bety så mye. Bare fire prosent mente at dette var det viktigste for å oppnå høy livskvalitet.

Les også
Tidsklemma verst for mannen

Jørgen Lorentzen

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen.

Foto: NRK

Ikke overrasket

– Den nye studien bekrefter mange av resultatene fra nyere nordiske mannsstudier, sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

- Det viser seg at menn og kvinner har relativt like verdier. Gode relasjoner til sin partner, barn og familie er viktigere enn det rent seksuelle, sier forskeren.

Les også
Heller bestevenn enn vennegjeng

Likevel registrerer han at mange populærmedier tviholder på mannen som en machofigur.

- Et slik skeivt mannsbilde kan være vanskelig å forholde seg til for menn som ikke har det greit med seg selv. Det kan være lett å gripe til bildene som formidles, sier Lorentzen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.