Hopp til innhold

Hasjpille gir kreftpasienter appetitten tilbake

En pillevariant med hasj skal hjelpe syke pasienter til å sove, spise og slappe av bedre.

Marihuana

Cannbis-planten får stadig mer aksept som behandlingsform i legemiddelindustrien.

Foto: ScanStockPhoto

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Marihuana

Røyking er kreftfremkallende og derfor behandles heller syke mennesker med thc i pilleform.

Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Legemiddelindustrien prøver nå å utnytte en bieffekt ved hasj som har herjet brukerne i alle år. Den såkalte ”munchies” eller ”etekick” oppstår etter inntak av cannabis og får brukeren til kaste i seg enorme mengder frossenpizza, jaffakaker eller lignende.

Denne glupskheten har aldri vært til fordel for andre enn kiosk- og butikkeiere, og har heller ikke vært særlig hensiktsmessig for hasjrøykerne. Men nå har forskere ved University of Alberta i Canada funnet en gruppe som faktisk kan dra nytte av fråtseeffekten.

Hasjpille bedrer tilværelsen

Marinol

Thc-pillen Marinol er allerede på markedet, men har flere negative bivirkninger.

Kreftpasienter på kjemoterapi sliter som regel med appetitt, søvn og avslapning. Forskerne foreslår nå inntak av hasj i pilleform som en alternativ behandlingsform. Dette skal hindre stort vekttap og samtidig lindre smerter og gi ro.

Middelet tetrahydrocannbinol (thc) er virkestoffet som i hovedsak gir rus i cannabisplanten. Forskerne har hentet ut dette stoffet og laget en pille av det, slik at kreftpasientene skal slippe å innta røyk for å få i seg medisinen.

Positiv placebo-effekt

Pillen vil ikke ha en del av bieffektene man opplever ved røyking, slik at røde øyne, hallusinasjoner, eller skader på hjernen unngås. Medisinen er ment for inntak i små doser, slik at sultfornemmelsen ikke løper løpsk med pasienten.

Friday

'Spisekick' skal bedre situasjonen til kreftsyke. Her stirrer Ice Cube lengselsfullt inn i kjøleskapet i en scene fra stonerfilmen 'Friday'.

Foto: New Line Cinema

Lignende forsøk er også gjort tidligere, men da med flere uønskede bieffekter i pillene. Forsøkene ble utført på 21 personer, hvor 11 fikk kapsler med thc og 10 fikk placebo.

Dr. Wendy Wismer fra University of Alberta ledet prosjektet og sier ifølge Jyllandsposten at tre av fire forsøkspasienter på thc-pillene opplevde økt appetitt og bedre opplevelse av maten etter 18 dager med medisinering av medikamentet som fortsatt er på forsøksstadiet.

I tillegg fikk også hver tredje av pasientene på placebo en bedre matopplevelse, noe forskerne forklarer med at appetitt i en kreftsituasjon også er psykologisk betinget.

Brukes på MS-pasienter

Marc Emery

Marc Emery kaller seg 'The Prince of Pot' og har solgt millioner av marihuana-frø per post verden over.

Foto: SAM LEUNG / AP

Behandling med medisinsk marihuana er kontroversielt i mange land. Norge er ikke noe unntak og det er svært strenge restriksjoner på behandling med dette stoffet.

Det kan imidlertid gjøres unntak i spesielle tilfeller og pasienter med sterke MS-smerter er en gruppe som kan få tilgang til cannabis-preparater som behandlingsform.

Cannabis-Canada

Canada er i front når det gjelder aksept av medisinsk marihuana som behandlingsform, mye grunnet aktivisten Marc Emerys årelange kamp. Dette har har vært et irritasjonsmoment for nabolandet USA som krever den tidligere ordførerkandidaten utlevert til en rettergang om salg av cannabisfrø.

I USA kan man få marihuana på resept i 15 stater og selv om reglene varierer fra stat til stat, skrives stoffet i stor grad ut til pasienter med uhelbredelige sykdommer som kreft, HIV/ AIDS, epilepsi og alvorlige nerve- og muskelsykdommer.

Frem til 1965 ble cannabis solgt lovlig på norske apotek som middel mot søvnløshet, nervøsitet, astma og diverse smerter. Cannabispreparater ble også solgt som kosttilskudd og frokostdrikk, og ble spesielt anbefalt til barn.

Bør medisinsk marihuana tillates som behandlingsform i Norge? Diskuter under.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)