Hårtrøbbel?

Prøver håret å fortelle deg noe om helsa di? Sjekk lista og få gode råd.

Hår
Foto: Colourbox.com

Håret er en kilde til bekymring, og ikke bare fordi det sjelden vil oppføre seg akkurat slik vi vil: Tørt hår, flass, grå hår eller stadig mindre hår er bare noe av det som kan gjøre dagene litt verre.

Noen ganger kan faktisk hårproblemene være et symptom på noe mer alvorlig. Og skulle det være helt uskyldig, finnes det ofte gode råd.

Helsenettstedet WebMD.com har tatt for seg myter og sannheter om håret og skallen vår:

1. Flass

Hårproblemer

Flass kan komme av mange ting, men er ikke farlig.

Foto: Colourbox.com

Flass smitter ikke, og årsakene kan være forskjellige. Noen typer flass kan skyldes en form for sopp, men også tørr eller fet hodebunn kan gi problemer. Vasker du håret for ofte eller for sjeldent, kan du også få flass.

Kan det være et symptom? Ja. Plagsom og kløende flassing kan skyldes eksem eller psoriasis. Har du gul, flakende flass, kan det være et tegn på seborroisk eksem.

Tips: Prøv antiflass-sjampo (husk at de ofte må virke en stund før du skyller ut). Hvis det ikke virker, bør du ta kontakt med legen din.

2. Håravfall

Håravfall

Mister du håret tidlig, gjorde antakelig morfaren din også det.

Foto: colourbox.com

Hva er egentlig normalt? Det kan man sannelig spørre seg når man må fjerne store dotter med hår etter hver dusj.

Ekspertene anslår at det er normalt å miste rundt 100 hår per dag, uten at det betyr at du mister håret.

Vi har rundt 100.000 hårstrå på hodet. 90 prosent av dem vokser til enhver tid, mens 10 prosent har sluttet å vokse og vil falle ut i løpet av to-tre måneder. Deretter kommer det et nytt hår der det gamle falt ut.

Hvis du strammer håret for hardt, for eksempel ved rastafletter, kan det få håret til å brekke eller falle ut. Som regel gror håret ut igjen.

Kan det være et symptom? Ja, på flere ting:

  • Operasjoner, fødsel, enkelte medisiner, strenge dietter, stress og problemer med skjoldbruskkjertelen kan føre til stort håravfall - gjerne et par måneder etterpå. Men dette håret vokser ganske raskt ut igjen.
  • Får du store, skallede flekker, kan det være et tegn på at immunsystemet ditt angriper hårrøttene. Tilstanden kan behandles, men behandlingen virker ikke på alle.
  • Håravfall hos menn er i 90 prosent av tilfellene genetisk. Vanligvis slekter man på sin mors familie.

Tips: Det finnes medisiner og ulike sjampoer som skal bremse håravfallet, men de stopper uansett ikke utviklingen.

3. Tørt hår

Hårtupper

Håret blir tørrere og mer livløst av mye styling, farging og bleking.

Foto: Colourbox.com

Tørre, skjøre hårstrå som brekker lett og splitter seg i tuppene litt for fort... Hva galt har du gjort?

En mulighet er at du ikke har beskyttet håret mot sola. Styling og bleking kan også over tid gjøre håret tørt og livløst.

Tips: Gå med hatt eller bruk solbeskyttelse i håret om sommeren. Prøv å la håret være litt mer i fred – vask litt sjeldnere og style litt mindre. Og bruk hårkur!

4. Matt og livløst hår

Håret trenger proteiner, jern, omega 3-fettsyrer, sink og vitamin A for å se sunt og friskt ut. Går du på strenge dietter eller spiser usunt, synes det på håret.

Hvis du får for lite næringsstoffer, kan det bli så ille at håret faller ut. Styling og bleking kan gå hardt utover håret i lengden.

Kan det være et symptom? Ja. Det kan være et tegn på at du får i deg for lite av enkelte næringsstoffer.

Tips: Spis fet fisk, spinat, gulrøtter, paranøtter, valnøtter, østers, magre melkeprodukter, fullkorn og grønnsaker. Bra for helsa - og bra for håret!

5. Grått hår

Grått hår

Grått hår er sjelden et tegn på dårlig helse.

Foto: Colourbox.com

Vi skal alle bli grå en gang - jo senere dess bedre...

Hvis du er under 40 år og allerede har en god del grått hår, ligger det antakeligvis i familien. Som regel er ikke grått hår et tegn på dårlig helse.

Kan det være et symptom? Ja. Anemi, problemer med skjoldbruskkjertelen, mangel på vitamin B12 og pigmentsykdommen vitiligo kan forårsake grått hår.

Tips: Hvis de grå hårene er for plagsomme, kan de farges bort. Men vær oppmerksom på at en del av oss er allergiske mot stoffer i hårfarge.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.