Hopp til innhold

Hard kamp for å bli lykkeligere

Stål Hermo vet at han er heldig. Han har stor familie og en god jobb. Egentlig har han alt han ønsker seg, men likevel ser han mørkt på tilværelsen. Han er ikke lykkelig. Det vil han gjerne gjøre noe med.

Stål Hermo

– Lykke handler om å velge, og ikke minst om å sjalte ut det som ikke gjør deg lykkelig, sier Stål Hermo. Han er en av de fire som søker lykken i den nye tv-serien 'Oppdrag lykke'.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Jeg følte tomhet i hverdagen. "Hva driver jeg med? Hva vil jeg egentlig" var spørsmål jeg ofte stilte meg selv.

– Svaret var at det visste jeg ikke. Jeg har alt jeg trenger, men var likevel ulykkelig, sier 39-åringen.

Selgeren og lokalpolitikeren i Akershus er en av fire deltakere i den nye tv-serien Oppdrag lykke, som starter på NRK1 i kveld.

– Da jeg var student og hadde lite, kunne jeg sette stor pris på tingene mine. Men etterhvert som velstanden øker, viser det seg at penger og eiendeler bare gir kortvarig glede.

– Og etter at man har nådd karrieremålene, er det ingen god følelse å spørre seg selv om man vil strekke seg enda lenger, når svaret er at man ikke vet. Dette var min bakgrunn for å bli med i tv-serien, forteller Stål Hermo til NRK.no.

De lykkelige valgene

– Lykke handler om å velge, og ikke minst om å sjalte ut det som ikke gjør deg lykkelig. Nå har jeg for eksempel lært meg å ikke diskutere på sosiale medier med useriøse folk som gjør meg ulykkelig.

– Jeg respekterer politisk uenighet, men vil ikke lenger bruke tid på dem som oppfører seg uforskammet. Jeg har tatt et valg som har gjort meg lykkeligere, sier Hermo.

Nå har han lært seg at lykkenivået påvirkes av at du er det du gjør. Som fotballentusiast satte han ekstra stor pris på å treffe den gamle keeperhelten Erik Thorstvedt.

Ett av Thorstvedts råd i det første tv-programmet, er å ta bevisste valg om hvordan du bør tenke om det som skjer deg. Slik han selv gjorde da han mistet ballen i debutkampen for Tottenham, og klarte å snu nederlaget til en ny giv.

Så for første gang har Hermo tatt et ordentlig valg om å stumpe røyken. Etter 12 år som festrøyker, er det nå helt slutt:

– Var jeg en lykkelig røyker? Nei, jeg ble tvert i mot lykkelig over å bestemme meg for å slutte, og fordi jeg gjennomførte det. Det finnes ingen mellomting mellom å stumpe og ikke å stumpe sigaretten. Du må ta et valg!

Lettere og lykkeligere

Ved hjelp av det han lærer i tv-serien, har Stål Hermo også greid å realisere drømmen om å sykle syv ritt i løpet av året.

– Jeg har allerede gått ned 10 kilo, og skal bli enda lettere. Valget er tatt om hvor mye jeg skal spise og trene. Et valg til å bli lykkeligere av, sier han.

Hermo mener at mange er for lite flinke til å velge på en konkret måte.

– Det er lett å tenke at "ja ja, det ordner seg nok". Men ofte gjør det ikke det. Du må ta et valg!

Visste ikke hva problemet var

Aina Engmann

– Lykkelige valg må komme innenfra, sier Aina Engmann.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

– Også jeg trengte en endring i livet mitt. Løsningene jeg valgte holdt ikke mål lenger, men jeg visste ikke helt hva problemet var, sier Aina Engmann (40). Også hun er med i den nye tv-serien.

Da NRK etterlyste deltakere, ble hun nysgjerrig.

– Kunne lykke være et stikkord for den manglende følelsen av tilfredshet? Jeg tok sjansen og meldte meg på. Og jeg har ikke angret, forteller Aina Engmann. Da tv-serien startet, var hun arbeidssøker.

I dag vet hun at lykke er et mangfoldig begrep:

– Det finnes mange definisjoner på lykkefølelsen. Det viktigste har vært å finne ut hvilket svar som er mitt eget, og stå for det.

– Jeg har lært mye, fått veldig mange gode råd og dyktig veiledning. Men noe av den viktigste lærdommen er at det i bunn og grunn er jeg selv som må ta de riktige valgene, sier Aina Engmann.

At valgene må komme innenfra, er derfor hennes beste råd til andre som savner en sterkere lykkefølelse. Det er lett å stange hodet i gamle mønstre der andres mening tar styringa.

– For meg handler det om å finne tryggheten til å bære meg selv med verdighet. Å tåle meg selv på godt og vondt, betyr å innse at jeg er god nok, og at fokuset bør byttes fra prestasjonsjag og frykt til læringsorientering, sier Aina Engmann.

Nordmenns gjennomsnittlige lykkescore er 67 poeng av 100 mulige. I vår lykketest kan du se hvor mye du scorer:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)