Har laget vaksine mot overvekt

Forskere mener de har løsningen på fedmeepidemien. Men vent litt før du starter kalorifesten.

vaksine

Det kan ta sju til ti år før fedmevaksinen er ferdig utviklet og klar til menneskebruk. Forskerne har imidlertid ikke sett på hva et usunt kosthold gjør med kroppen selv om du ikke legger på deg av det.

Foto: Colourbox

Lei av å begrense deg i matveien? Forskere ved Braasch Biotech i USA har funnet opp en vaksine mot fedme.

I forsøk på mus som ble fôret med fet mat, viste det seg at musene gikk ned 10 prosent av kroppsvekten sin etter bare fire dager.

Vaksinen fungerer slik at den lurer kroppens immunsystem til å lage antistoffer mot et fedmefremmende hormon kalt somatostatin.

Senker forbrenningen

Somatostatin senker forbrenningen og øker dermed vekten din. Antistoffene i vaksinen hemmer denne prosessen.

Nå framstår dette kanskje som den ultimate løsningen på fedmeepidemien, men vær litt nøktern i feiringen av dette ennå.

Det kan ta sju til ti år før vaksinen er ferdig utviklet og klar til menneskebruk. Og forskerne har heller ikke sett på hva et usunt kosthold gjør med kroppen selv om du ikke legger på deg av det.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Animal Science and Biotechnology.

Skeptisk, norsk fedmeforsker

Jøran Hjelmesæth

Leder av Norsk forening for fedmeforskning, samt leder av Senter for sykelig overvekt (SSO) i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth.

Foto: Norsk Forening for Fedmeforskning

– Når det kun er museforsøk det er snakk om her tror jeg vi har en lang vei å gå før vi har en vaksine. Studien kan jo ha noe for seg, men jeg tror egentlig ikke dette blir noe av, sier leder av Norsk forening for fedmeforskning, samt leder av Senter for sykelig overvekt (SSO) i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth.

– Hvorfor tror du ikke det?

– Jeg har hørt om så mange museforsøk som har lovende resultater, men som strander fordi det jo til syvende og sist er mennesker som skal behandles. Og dersom forskerne her kun har lykkes med å hemme ett fedmefremmende hormon er sjansen for suksess enda mindre. Det finnes flere titalls slike hormoner som fortsatt vil virke på kroppen.

– Du er med andre ord skeptisk til denne vaksinen?

– Ja. Jeg tror ikke man kan vaksinere seg mot overvekt. Det er samfunnsstrukturen som må endres om vi skal få bukt med fedmeepidemien. Om noen skulle vaksineres burde det være de som produserer og selger den usunne maten vi blir tykke av.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)