NRK Meny
Normal

Bare seks har kjøpt personlige klimakvoter

Bare seks av tolv statsråder har kjøpt klimakvoter for privatturer til utlandet i år.

Regjeringens private klimakvoter

* Sylvia Brustad har kjøpt etter at FBI spurte henne. Knut Storberget ville ikke svare på undersøkelsen, og Åslaug Haga vet ikke om hun har kjøpt.

Foto: Montasje: Magne Hansen / NRK

Det viser en spørreundersøkelse som Forbrukerinspektørene har utført.

Jens Stoltenberg er av dem som har kjøpt, etter at han selv har bedt oss alle gjøre opp for våre CO2-utslipp til værs. Men mange statsråder har altså ikke lyttet til sjefens klare oppfordring.

Nyttårstalen var klar: vi bør alle kjøpe klimakvoter når vi skal fly ut i verden.

Har ikke kjøpt kvoter for flyreiser

– Hvis mange gjør det, betyr det mye, sa Jens da.

Til tross for dette reiser folk flest uten å betale for klimaskadelige utslipp. Dette gjelder også flere av statsrådene.

Bare halvparten av regjeringsmedlemmene som har reist med fly utenlands, inkludert sjefen - har altså fått med seg statsministerens klare tale.

– Jeg har ikke snakket spesielt til dem, men har snakket til alle om at de bør kjøpe kvoter når de er på private reiser, svarer Stoltenberg etter å ha sett undersøkelsen.

FBI sendte ut e-post til samtlige i regjeringen der vi spurte: Har du kjøpt klimakvoter/klimabillett for dine private flyreiser utenlands i 2007?

Åslaug Haga vet ikke.

Kristin Halvorsen, Bjarne Håkon Hansen, Erik Solheim, Heidi Grande Røys, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jens Stoltenberg svarte ja.

Magnhild Meltveit Kleppa, Jonas Gahr Støre, Trond Giske, Manuela Ramin-Osmundsen, Dag Terje Andersen svarte nei. Det hadde heller ikke Sylvia Brustad, men gjorde dette etter at vi spurte.

Knut Storberget vil verken si ja eller nei.

Resten har ikke reist utenlands.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.