Hopp til innhold

Har du radon hjemme?

175.000 boliger i Norge har for mye radon innendørs. Svært mange vet ikke at de puster inn den farlige gassen hjemme i sitt eget hus.

Radon siver inn i hus

Radongass siver inn fra grunnfjellet.

Foto: NRK

Radon er en radioaktiv gass som fins naturlig i grunnfjellet og som trenger opp gjennom bakken og inn i hus. Når gassen konsentreres i innelufta kan den være farlig hvis det blir for mye av den. Det er mest radon i etasjen nærmest bakken.

Statens strålevern har en tiltaksgrense på 200 becquerel per kubikkmeter luft. Er tallet høyere bør det settes i verk tiltak for å bedre lufta. Det kan enten gjøres ved tetting av sprekker i huset eller ved å installere ventilasjon.

Mål om vinteren!

Hvis du vil måle hvor mye radon det fins i boligen din, bør det gjøres over to måneder i vinterhalvåret. Detektorene er små og skal plasseres i rom der det oppholder seg folk.

Radonmåler.

Radonmåler på veggen innendørs.

Foto: NRK

Det er private firmaer som sender deg og som analyserer måleutstyret. Få mer informasjon og se oversikten over aktuelle firmaer på Strålevernets nettsider .

Generelt er det mye radon i Norge, men med store variasjoner når det gjelder hvor konsentrert gassen er.

Alle kommunene her i landet plikter å ha oversikt over omfanget, men bare halvparten av dem har gjort en systematisk kartlegging av radon i boliger.

Ta kontakt med din kommune hvis du vil vite mer. Statens strålevern har en generell oversikt på sine nettsider, der du også kan lese mer om de kommunene som har gjennomført kartlegging.

LES OGSÅ:

Lungekreft

Nest etter røyking er radon den viktigste årsaken til lungekreft. Hvert år får 300 personer i Norge denne sykdommen på grunn av radon. Statens strålevern anbefaler alle som har oppholdsrom i de tre nederste etasjene over bakken om å ta radonmålinger hjemme.

I dag kan man risikere å kjøpe en bolig der radon siver inn uten at verken selger eller kjøper er klar over at huset kan være helsefarlig. Ingen plikter å sjekke eller opplyse om eventuell forekomst av den radioaktive gassen.

Men et utvalg jobber nå med forslag til en ny takslov der det kan bli aktuelt å påby at opplysninger om radon blir en del av salgsprosessen.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)