– Uholdbart av Netflix

Du frasier deg mange norske forbrukerrettigheter når du godkjenner vilkårene til den nye videostrømmetjenesten Netflix.

Netflix-vilkår

Netflix-vilkårene består av ni A4-sider. Forbrukerrådet mener store deler av avtalen er uholdbar for norske forbrukere.

Foto: Kim Jansson / NRK

I går ble den amerikanske film- og TV-strømmetjenesten Netflix lansert i Norge. Netflix lar deg kikke gjennom et hav av videoinnhold for 79 kroner måneden.

Rådgiver Thomas Nortvedt, Forbrukerrådet.

Thomas Nortvedt, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Men når du registrerer deg som Netflix-kunde, må du ikke overraskende, godta en rekke vilkår. Nærmere bestemt ni A4-sider med vilkår.

Er du en av dem som godkjenner vilkårene uten å lese dem, kan du få deg en overraskelse.

Vilkårene innebærer blant annet at du frasier deg enhver rett til å gå til rettslige skritt for å forsvare dine forbrukerrettigheter.

Du frasier deg enhver rett til en rettergang med dommer og jury eller deltakelse i gruppesøksmål.

Skriver du under vilkårene, må du også vite at de er gjeldende selv etter at du eventuelt har sagt opp ditt medlemskap.

Forbrukerrådet: – Uholdbart

Forbrukerrådet i Norge er ikke imponert over jobben Netflix har gjort med de norske vilkårene.

– Dette er en klassisk oppskrift som amerikanske selskap bruker når de starter opp i Europa. I beste fall har de brukt Google Translate til å oversette de amerikanske vilkårene, i stedet for å sette seg inn i norske vilkår, sier fagdirektør Thomas Nordtvedt i Forbrukerrådet.

Han levner liten tvil om hva han mener om avtalen Netflix krever at norske brukere av tjenesten skal godta.

– Det er uholdbart å påføre norske forbrukere slike vilkår, jeg tror også dette er et avtalesystem som vil bli satt til side ved en eventuell rettssak i en domstol, sier Nordtvedt til NRK.no.

– Hopper over laveste gjerdet

Nordtvedt sier norske forbrukere ikke skal være for redde for å godta vilkårene til videostrømmetjenesten.

– Jeg tror ikke Netflix mener at norske forbrukere skal følge dette, sier Nordtvedt, som tror Netflix rett og slett har gjort det enkelt for seg selv ved å publisere de relativt tøffe vilkårene.

– Et selskap som er verdensomfattende må ofte ha vilkår på over 200 språk, noe som er forferdelig dyrt, derfor hopper de over gjerdet der det er lavest, sier Nordtvedt.

– Så det er trygt å godta brukervilkårene?

– Det vil alltid være en risiko, men dersom det skulle bli en sak ut av det, skulle jeg virkelig tatt den for forbrukeren, sier Nordtvedt, som selv har godtatt Netflixs brukervilkår.

Netflix: – Vi overholder reglene

NRK.no har kontaktet Netflix for en kommentar. Pressetalsmann Joris Evers avviser at vilkårene er urimelige, slik Forbrukerrådet hevder.

– Vi overholder gjeldende regler og forskrifter, og er stolte av god kundeservice og fleksibilitet. Misfornøyde kunder kan enkelt avslutte medlemskapet, uttaler Evers til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)