NRK Meny
Normal

Har du fått «svømmekløe»?

Parasitter som gir kløe blir rapportert over hele landet med jevne mellomrom. Nå ber Folkehelseinstituttet om hjelp til å kartlegge hvilke ferskvann som er rammet.

Cercarie

Cercarie-parasittene svømmer fritt rundt i ferskvann og leter etter fugler. Av og til tar de feil.

Foto: Folkehelseinstituttet

Det er egentlig fugler parasitt-larvene er på jakt etter. Men ved en feiltakelse trenger de inn i huden også på mennesker, melder Folkehelseinstituttet.

Selv om de ikke formerer seg videre i menneskekropper, forårsaker Schistosoma-larvene en allergisk reaksjon med utslett og kløe - og plagene blir verre hvis man har vært utsatt for de små svømmerne flere ganger.

Folkehelseinstituttet ber nå alle som får slikt utslett om å rapportere det inn. Siden 1980 er det rapportert om svømmekløe i over 90 innsjøer i Norge, fra helt i sør til langt nord.

Noen steder, som Sognsvann og Bogstadvannet, er det tilfeller hvert år, mens det andre steder bare har vært rapportert én gang.

Ligner myggstikk

Utslettet man får kan ligne på myggstikk, og det kan klø intenst. I sjeldne tilfeller kan man også få hevelser i armer og bein, hovne lymfeknuter, feber, kvalme og diaré.

De første symptomene er en kilende eller prikkende fornemmelse i huden idet parasittene trenger seg inn. Dette kan man merke like etter at man har kommet opp av vannet, og varer vanligvis en times tid.

Etterpå får man normalt røde hevelser på størrelse med stikk. De er på sitt verste ett døgn etter badeturen og kan vare flere dager.

Hvor mye utslett man får, avhenger av hvor mange parasitter som har trengt seg inn i huden, og de fleste vil reagere kraftigere for hver gang de blir utsatt for dem, ifølge Folkehelseinstituttet.

Man kan bare få svømmekløe på områder av kroppen som har vært i direkte kontakt med vannet.

Slik kan du unngå utslett

Bader du i ferskvann med forholdsvis høy temperatur, er det ingenting du kan gjøre for å sikre deg helt mot svømmekløe. Men disse forholdsreglene reduserer risikoen:

  • Schistosomaene formerer seg i snegler. Bad derfor i områder av vannet med lite snegler (det vil si områder med lite vegetasjon i vannet).
  • Unngå strender med mye pålandsvind.
  • Unngå grunne områder der cercariene kan samles. Bad heller fra flytebrygger.
  • Tørk huden med håndkle med en gang du kommer opp av vannet.
  • Ta en dusj med en gang du kommer opp av vannet.
  • Vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse kan beskytte mot parasittene.
  • Hvis man er sterkt plaget, frarådes bading i områder med mye svømmekløe.

Her er det rapportert om svømmekløe.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.