NRK Meny
Normal

Håndstøtten gir større plager

«Tastaturpølsa» virker faktisk mot sin hensikt.

Tastatur med håndleddsstøtte foran
Foto: Solveig Husøy / NRK

Ligger det en myk pølse foran tastaturet ditt, bør du vurdere å fjerne den. En gjennomgang av tilgjengelig forskning på dataarbeid viser nemlig at dette hjelpemiddelet generelt fører til økte plager, ikke motsatt.

- Vi kan ikke si at håndleddstøtten ikke virker for noen. Men ser vi på grupper under ett, slår den faktisk negativt ut, sier overlege Morten Wærsted i Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Manglende støtte for underarmen kan derimot føre til plager, men ifølge forskningen er det ikke nødvendig å hvile hele underarmen på bordet heller.

Ubegrunnet frykt

Seniorrådgiver Inger Helene Gudding tror bruken av tastaturpølser skyldes en feilslutning.

- Vi var veldig opptatt av knekken i håndleddet når man bruker mus, og så trodde man at knekken foran tastaturet også var feil. Det var ikke noe galt med den, slår hun fast.

Imidlertid presiserer hun at håndleddet ikke skal stå i vinkel utover eller innover når man arbeider på tastatur.

- Det beste er at hendene kommer inn skrått fra siden på tastaturet, anbefaler hun.

Tastatur

La hendene komme skrått inn fra siden på tastaturet.

Foto: Martin Kierstein

Overraskende få funn

STAMI arbeider for tiden med en innstilling til hvilke diagnoser som bør gi rett til arbeidsskadeerstatning.

De har funnet liten sammenheng mellom dataarbeid og muskel- og skjelettlidelser. Men ensidig belastning over lang tid øker risikoen for hånd- og armplager.

Vår tids "musearm" oppsto ikke med musa, forklarer Inger Helene Gudding.

- Enhåndsarbeid er ikke noe nytt. Også på 70-tallet hadde folk de samme plagene - fordi de hadde sittet for lenge med penn! En veksling mellom høyre og venstre hånd kan være lurt, i tillegg til å variere arbeidsstilling så ofte som mulig.

- Det viktigste er at alle er forskjellige og må ha mulighet til å velge individuelle løsninger. Varier arbeidsstilling gjennom dagen, sier Gudding.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.