Halvparten får kjøpt røyk selv

Selv om det er forbudt å selge røyk til mindreårige i Norge, får halvparten av de som røyker eller snuser kjøpt tobakken selv.

Røyking

Unge røykere har ikke noe problem med å få kjøpt tobakk, ifølge en ny undersøkelse

Foto: THOMAS COEX / AFP

- 18-årsgrensen gjelder, men overholdes ikke, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Ole Trygve Stigen til NRK.no.

Selv om det er forbudt å selge røyk til mindreårige, viser en spørreundersøkelse utført av Sirus at rundt 50 prosent av de unge som røyker eller snuser, får kjøpt tobakken sin selv.

- Det er atskillig bedre kontroll ved salg av alkohol; når det gjelder tobakk hender det altfor ofte at unge mennesker ikke blir spurt om legitimasjon, sier Stigen.

LES OGSÅ:

Lettest for gutter

Mindreårige gutter får lettere kjøpt røyk enn jenter, ifølge undersøkelsen. Ikke overraskende er det også lettere å få kjøpt for de som ser eldre ut enn de er.

– 60-70 prosent av all tobakk som brukes av mindreårige, er kjøpt av mindreårige, sier forsker Ingeborg Russow ved Sirus til NRK. Hun har stått for gjennomføringen av undersøkelsen.

– Antakelig er kontrollen for dårlig ved butikker og utsalgssteder. Betjeningen er nok for dårlig til å spørre om legitimasjon, sier hun.

17.000 ungdommer deltok i undersøkelsen.

LES OGSÅ:

Ingen har tilsyn

Egil Bjørløw

Helsesjef Egil Bjørløw mener kommunene bør få tilsynsansvar for salg av tobakk.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Landets kommuner har tilsynsansvar for salg av alkohol, men ikke for salg av tobakk.

Helsesjef Egil Bjørløw i Stavanger kommune mener situasjonen kunne vært annerledes hvis kommunene hadde ført kontroll.

– Når ingen har tilsyn med salget, er det vanskelig å fange opp hvis noen selger tobakk til mindreårige. Dette er jo høye tall, alt som er over null er for høyt i denne sammenheng, sier han til NRK.

Verdens tobakksfrie dag

I dag markeres Verdens tobakksfrie dag verden over. Dette er Verdens helseorganisasjons (WHO) årlige markering av det internasjonale arbeidet med tobakksforebygging.

Hvert land velger sitt fokus, og årets fokus her i landet er nettopp salg av tobakk til mindreårige.

Dette er ett av punktene i WHOs konvensjon for tobakksforebygging, og det er som kjent forbudt for barn under 18 år å kjøpe tobakk i Norge.

Ole Trygve Stigen understreker at samfunnet som helhet er ansvarlig når det gjelder holdningsskapende arbeid, men at butikkene er ansvarlige for ikke å selge tobakk til mindreårige.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.