Normal

Halv størrelse, dobbel pris

Hvor mye vil du betale for en pakke smør? 100 eller 48 kroner kiloen? Denne lille smørpakken er dyrere enn den store.

500 grams og 250 grams smørpakke

Likt innhold og lik emballasje, men veldig forskjellig pris. 500 grams-pakken koster 24,30 kroner, 250 grams-pakken koster 25,10 kroner.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Det kan virke kjedelig, men det lønner seg å lese nøye på kiloprisen – og sjekke hva varen egentlig koster.

I en tilfeldig Rema 1000-butikk, oppdaget NRK at en liten pakke med smør var dyrere enn en stor pakke:

  • 500 gram smør koster kroner 24,30 – kilopris 48,60
  • 250 gram smør koster kroner 25,10 – kilopris 100,40

Kjenner du til andre produkter som er underlig priset? Tips oss!

Sjekk kiloprisen

Mette Fossum Beyer

Våre kunder skal være trygge på at det lønner seg å handle hos Rema 1000, sier Mette Fossum Beyer.

Foto: Rema 1000
Dame med mørkt hår og sort jakke

Våre halvkilospakninger gir oss stordriftsfordeler vi ønsker skal komme forbrukerne til gode, men det er butikkene som i siste ende setter prisen forbruker møter i butikk, sier Veronika Skagestad.

Foto: TINE
Ingeborg Flønes, Forbrukerrådet

Den smarte forbruker tar alltid utgangspunkt i enhetsprisen når de skal vurdere varer av samme type, sier Ingeborg Flønes.

Foto: Forbrukerrådet
Magnus Tvedt-Øresland

Smør inneholder mye fett, og fett harskner selv i fryseren. Men dersom du pakker det godt inn i plast eller i en boks som kan fryses, holder det inntil fire måneder., sier Magnus Tvedt-Øresland.

Foto: Aina C. Hole / Matprat

Rema 1000 mener de alltid skal ha de laveste prisene.

– Det kan føre til at enkelte varer i en periode har en kunstig lav pris. Dette fordi vi kontinuerlig gjør prisjusteringer ut ifra markedet og konkurrentene, sier Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, til NRK.no.

Hun viser til at halvkilospakken har ligget kunstig lavt i pris, og de har nå gjort justeringer.

– Vi har satt ned prisen på den lille pakken, legger hun til.

Tine forteller at halvkilospakningen gir dem stordriftsfordeler de ønsker skal komme forbrukerne til gode.

– Men det er butikkene som setter prisen forbruker møter i butikk, sier Veronika Skagestad, PR-rådgiver i Tine, til NRK.no.

I Norge skal alle priser oppgis med enhetspris.

– At du får dobbelt så mye smør for mindre pris av samme merke hører til sjeldenhetene. Men det er vanlig å betale mindre for kilo eller liter når du kjøper større forpakninger, sier Ingeborg Flønes, forbrukerservicedirektør i Forbrukerrådet, til NRK.no.

Varer flere måneder

Tine opplyser at smørpakkene har en holdbarhet på 91 dager.

– Det burde ikke være noe problem for en familie å bruke opp den største pakken før den går ut på dato, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og matrådgiver ved Opplysningskontoret for Egg og kjøtt, til NRK.no.

Hvis ikke, kan du fryse halvparten.

Matrådgiveren er opptatt av at vi skal kaste mindre mat, og påpeker at du som bor alene og bare trenger litt smør til en spesiell rett, kanskje ikke får brukt opp den største pakken.

– Se på holdbarhetsdatoen og gjør deg opp en mening om du kommer til å bruke en halv kilo smør på den tiden før du handler, oppfordrer han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.