Er det håp?

Blomster i snø er mer enn isroser. Jeg har plantet påskeliljer i verandakassene. Men snøen gir seg jo aldri denne våren. Kan dette gå bra?

Nedsnødd påskelilje
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det er ikke bare jeg som har vært tidlig i gang i år. For tidlig antagelig.

De som dyrker fram påskeliljer har i hvert fall levert sesongvaren i gult til hagesentre og butikker lenge før både vårværet og påsken var i anmarsj.

Det førte til at de små skjønnhetene stod der og nikket blidt til meg for noen uker siden. De var allerede på billigsalg.

Det kan ikke bety annet enn at produsenten alt for tidlig fikk dem klar for levering. Og jeg lot meg villig lokke. Med favnen full dro jeg hjem med de små liljene og satte dem rett i verandakassene ute. Akkurat da var det en mild vind som strøk om hushjørnene. Det dryppet og sildret og rant i takrenner og grøftekanter. Det var vår!

Men nei...

Nedsnødde påskeliljer

Er det håp?

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

I dag våknet jeg til lyden av naboens snøfreser. Jeg visste hva det betydde.

Yr.no hadde varslet meg om at det ville komme snø i løpet av natta. Det hadde tydeligvis slått til. Jeg kikket forsiktig ut i en gardinglipe. Joda. Skal vi anslå 30 cm nysnø? Jeg har resignert nå. Det skal mer til for å knekke meg nå, skuffelsen sklir av meg som vanndråper på ei gås. Det blir jo vår til slutt. Snøen taper til slutt.

Men så oppdaget jeg påskeliljene mine. Stakkars små! De har stått der som strålende soler i mange dager nå. Bøyd nakken om natta mot frost og vind, for så å løfte seg neste dag i sol og noen få varme grader. Nå ligger de flatt under snø og ser skikkelig triste ut.

Går dette bra? Det er jo ennå noen dager til påske, kan du si.

Det finnes blomster som tåler å bli snødd ned. Påskeliljer skal tåle inntil minus 8 grader. Vi får se...

Stemor - 5. Ranukler er også sterke i snø og kulde. Samt juleroser, perleblomst, snøklokke.

Nå er det meldt varmere vær om et par dager. Da skal du se at påskeliljene retter nakken igjen og smiler mot påskesola også etter dette lille værsjokket.

Vi gir oss aldri, påskeliljene og jeg :-)

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.