Hagebark kan ta livet av hunden

Mange hageelskere satser på at kakaobark skal skremme de forhatte iberiasneglene. Men for våre firbeinte venner kan kakaobarken være dødbringende.

Kakaoflis
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Kakaoflis dekker bedet

Her legges kakaoflis i et bed for å gjøre det lettstelt.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Kakaobarken som hageentusiaster landet rundt fyller bedene sine med, er nemlig full av et giftstoff som i verste fall kan drepe hunder som tar seg en smak.

Giftstoffer uten motgift

– Kakaobarken inneholder giftstoffet teobromid. Tirsdag fikk vi beskjed fra Giftsentralen om at det ikke finnes noen motgift, opplyser veterinær og daglig leder på Tu Dyreklinikk, Magne Haaland, til Aftenbladet.no.

Søtt og fristende

Det er en kjent sak at hunder ikke bør spise sjokolade, men konsentrasjonen av kakao er enda høyere i kakaobarken.

Kakaobarken skal ha en søtlig smak som kan virke forlokkende på glupske hunder, men katter skal ikke være spesielt interessert.

Hagebed med bark og busker

Dekket med bark er bedet klar for ferie.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Dødelig

Haaland forteller at hunder nok tåler å gnage litt på barken, men å sluke de brune bitene kan altså være skjebnesvangert.

Første tegn på forgiftning er oppkast og diaré.

– Hunden greier ikke, i motsetning til oss mennesker, å skille ut giftstoffet teobromid. Det angriper leveren, og fører til en alvorlig forgiftning. I verste fall dør hunden, sier Haaland.

Brekkmiddel eller kull

Han anbefaler engstelige hundeeiere å prøve med brekkmiddel dersom det ikke har gått for lang tid siden hunden fikk i seg barken.

Flytende kull, som binder rester av barken i tarmen, er et mulig botemiddel.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)