NRK Meny
Normal

Hackerkjenninger har angrepet Forbruker Europa

En tyrkisk gruppe har hacket nettsiden til Forbruker Europa.

Hacket hjemmeside

NORSIS forteller at den utenlandske hackergruppen som nå har angrepet Forbruker Europa, er en kjenning som sprer sitt politiske budskap. De har trolig ikke lagt igjen virus på nettsiden.

Foto: Skjermdump/montasje / Forbrukereuropa.no

Tore Orderløkken

Disse utenlandske hackerne er en kjenning, som legger ut den type budskap ganske ofte, sier Tore Orderløkken fra NORSIS.

Foto: Ida Hjerkinn / Norsis

Forbruker Europa, en underavdeling av Forbrukerrådet, har hatt besøk av ubudne gjester på nettsiden sin.

– Her er det en utenlandsk gruppe som har hacket nettsiden for å legge igjen et politisk budskap, sier Tore Orderløkken, administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS) til NRK.no.

Liten fare for virus

Orderløkken tror ikke det er fare for at forbrukere som er inne på siden kan få virus på sin datamaskin.

– De som ønsker å legge igjen en skadelig kode vil ikke vise seg frem. Da vil siden se helt lik ut, men trolig med et nytt banner de har lagt til med en skadelig kode på, som kan gi maskinen din virus, forklarer han.

Slike budskap kommer ofte på dårlig sikrede hjemmesider og nettsider, og NORSIS opplyser at flere titalls norske sider blir hacket daglig.

– Du kan få en oversikt over hvilke sider som er hacket her. Den henger en dag etter, så siden til Forbruker Europa vil nok ikke stå oppført ennå, legger han til.

Trykk på først på «Archive» øverst på det svarte banneret, deretter på «Enable filters» med rød skrift, skriv .no under «domain» og trykk på den grå boksen med «Apply filter».

Da ser du hvilke norske sider som har blitt hacket.

Ikke første gang

Rette før klokken 11.00 fredag formiddag var nettsiden normal igjen.

– Dette har nå blitt fikset gjennom IT-kompetansen i Forbrukerrådet. Jeg vet ikke hvor lenge siden var nede, men den var i alle fall oppe da jeg sjekket den i går, sier Ragnar Wiik, direktør i Forbruker Europa til NRK.no.

Denne type hacking er ikke ny for Forbruker Europa.

– Antageligvis er dette en som har operert hos oss tidligere, som har skadet noen filer for å få dette på plass. Vi har en nettleverandør er i USA og vil nå jobbe for en bedre løsning da dette har skjedd to til tre gager det siste halvåret, forteller han.

Han beklager at siden deres ble hacket, og påpeker at de er for sårbare slik de fremstår nå.

– Vi skal ha en operativ tjeneste, så dette e rikke bra. Heldigvis er alle dataene trygge da de er lagret et annet sted, legger han til.

Oppdater alle programmer

Årsaken til at akkurat denne nettsiden nå har blitt hacket, er trolig manglende oppdateringer og dårlig sikring.

– Hackerne prøver å finne dårlig sikrede hjemmesider, for så å endre det som står der til daglig til sitt budskap. For å unngå slik hacking er det viktig å oppdatere alle programmer, forklarer Orderløkken.

Nettsider med gamle versjoner av forskjellige programmer har svakheter. Hackerne utnytter disse svakhetene for å komme seg inne på sidene og endre dem.

– Det ser ut som om hackerne har endret html-koden på siden. Forbruker Europa må endre den tilbake for å få tilbake siden sin, legger han til.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.