NRK Meny
Normal

Guttetvilling reduserer fruktbarhet

Er du kvinne og har en tvillingbror, kan du ha redusert fruktbarhet, viser ny studie.

Tvillinger, baby
Foto: ScanStockPhoto

Kvinner, som har en tvillingbror, har 25 prosent mindre sjanse til å få barn, viser en studie fra Sheffield University.

Forskerne mener det skyldes det mannlige hormonet, testosteron, som kvinnen ble utsatt for inni magen, skriver Proceedings of the National Academy of Sciences .

Og eksperter har tidligere funnet ut at testosteron kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner, melder BBC .

Testosteron i magen

Både testosteron og det kvinnelige hormonet østrogen finnes i magen under svangerskap med tvillinger.

Av 754 tvillingpar, hadde hver fjerde kvinne med en tvillingbror, mindre sjanse til å få barn, enn andre kvinner med en tvillingsøster.

- En konsekvens av dette er at mødre som får tvillinger med forskjellige kjønn, får færre barnebarn, sier leder av forskningsprosjektet, Dr. Lummaa til BBC.

Må forske mer

Men det er fortsatt mange brikker som må falle på plass før forskerne kan forklare mekanismene i dette.

Fertilitetsekspert ved London Bridge Fertility Centre, Dr. Laurence Shaw, sier at det finnes studier som støtter den nye forskningen.

- Sauer som blir utsatt for testosteron inni magen får ofte et syndrom, som ligner menneske-sykdommen PCOS. Denne sykdommen fører ofte til ufruktbarhet hos mennesker.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.