NRK Meny
Normal

Gutt med store brystvorter

Han er 16 år og synes det er flaut å vise seg naken. Han tør heller ikke få seg kjæreste. Vår ekspert, Åse Haugstvedt, har gode råd.

Overkropp (Illustrasjon)
Foto: Getty Images

 

Spørsmål

Hallo. Jeg er en gutt på 16 år som har et veldig stort problem. Jeg har unormalt store brystvorter. Det er akkurat som om det er væske i dem, og hvis jeg klemmer på dem ser de nesten normale ut. Dette har plaget meg siden jeg var 13-14 år, og det hemmer med masse - særlig ved bading sammen med andre og lignende. 

For eksempel holdt jeg på å bli kjæreste med ei jente for et år siden, men jeg trakk meg unna på grunn av brystvortene. Nå holder jeg litt på med ei ny jente, men jeg tør ikke vise meg naken fordi jeg synes det er så pinlig.

Det er ingen andre som vet om dette og du er den første jeg sier det til. Det jeg lurer på er om det går an å operere dem, og om jeg i såfall kunne gjort det uten at mamma og pappa får vite om det? Håper på svar, for jeg vet snart ikke hva jeg skal gjøre..!

 

Åse svarer

Hei gutt på 16 år! Størrelsen og formen på brystvorter varierer veldig fra gutt til gutt, men når du sier «unormalt store» går jeg ut i fra at du har sammenlignet dem med andre gutters?

Du er ikke alene om å tenke som du gjør. Det er imidlertid sånn at en selv kan bli veldig «blind» på størrelser og former når det gjelder egen kropp, mens andre ikke ville lagt merke til det i det hele tatt. 

 

 

Åse Haugstvedt
Foto: Puls / NRK

 

 

Man kan lett bli «blind» på størrelser og former når det gjelder egen kropp.

Åse Haugstvedt, spesialist i hud- og kjønnssykdommer

Jeg har ikke sett brystvortene dine så jeg kan bare fortelle hva jeg opplever svært ofte i min jobb som lege. Det er at pasienter kommer og viser fram en del av kroppen som de mener er unormal på en eller annen måte. Mange har ikke turt å vise seg frem naken for noen. De har heller ikke hatt sex på grunn av det de selv har trodd har vært en unormalt liten penis, for store brystvorter, for store eller for små kjønnslepper og så videre. Men det som er sikkert er at ingen av disse har hatt noe «unormalt» med kroppen sin.

Jeg har trodd på dem, ut i fra den overbevisende måten de snakker om det på, helt til jeg med egne øyne har fått se selv, og da har det ikke vært noe unormalt verken med størrelsen eller formen. Husk at det er stor variasjon når det gjelder dette - ingen er like!

Men for at du skal få avkreftet/bekreftet din uro rundt brystvortene dine, må du nesten vise dem fram til en fagperson. Kan fastlegen din eller helsesøster på skolen være en mulighet, tror du? Ingen fagperson vil le av deg og disse er vant til at ungdom lurer på slike ting om kropp og utseende.

Lov meg at du tar tak i «problemet» nå slik at dette ikke ødelegger for deg og din nye kjæreste!

Lykke til!

Beste hilsen 
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.